• Allt mellan bilar och smurfar rums på KvadrArt.
  • Berömd hyena, numera under tak.
  • Jimmie Hall.
  • KvadrArt rymmer en mängd olika stilar och uttryckssätt.
Stockholms Fria

Mingel och klisterbombning när gatukonst blir cash

Popkonst, pärlplattor, hyenor, smurfar – till och med en bil. Men visst visar gatukonstutställningen KvadrArt lite graffiti också.

Wallery kallar det för ”Skandinaviens största gatukonstutställning”, men jag undrar om inte Snösätra är större. Här visas i alla fall runt 100 verk och det är förstås ovanligt många. Alla i det instagramvänliga formatet 110 x 110 centimeter och alla gjorda av ”gatukonstnärer”, ett behändigt begrepp som man kan fylla med lite vad som helst.

Men visst är många viktiga namn från ”gatan” representerade och oavsett om de målar med sprej eller använder andra uttrycksformer så är en gemensam nämnare att många gärna gör det utan tillstånd. Och visst känns det som om hela graffiti-Stockholm är på plats under vernissagen. Dokument Press, Graffitifrämjandet, den legendariske fotografen Martha Cooper, konstvetare, gallerister och förstås målarna själva. Bland annat Jonathan Josefsson (Ollio) från Göteborg, som under sin konstnärliga resa rört sig från ren graffiti till tuftade mattor.

Ciceronen Jimmie Hall, fastighetsförvaltare till vardags (därav den centrala adressen intill NK) minglar och bjuder friskt på dryck och mat. Jag känner igen flera motiv från fjolårets Wallery-utställning Umami art i Hallonbergen. Men alla verk på KvadrArt är unika och nya för i år, intygar Hall när jag får en pratstund vid niotiden på kvällen. Han är nöjd, 22 tavlor har sålts på bara ett par timmar.

– Det är superbra. Och många kommer tillbaka när det är lugnare. I Hallonbergen sålde vi totalt 50 av 79 verk. Den här konstformen är som vilken annan konst som helst nu.

Jimmie Hall hymlar inte med sina motiv. Han vill öka kunskapen om bra gatukonst – men också tjäna pengar.

– Dels marknadsför jag gatukonsten brett, alla som är här kommer att säga att de varit på en så sjuk konstutställning i kväll. Varför ska du gå på Liljevalchs? Dels marknadsför jag Wallery. Det kommer som ett brev på posten efter en sådan här satsning. Som människor är vi väldigt osäkra, vi gör gärna det alla andra gör. Man ser att det är sjukt många här, då är det något som är coolt. Plus att nu har jag funnits i tre och ett halvt år. Jag förstår att folk inte köpte så mycket första halvåret.

Men konstnärerna verkar vara prio ett. Jimmie Hall ägnar mycket tid åt att prata med dem och berömmer gärna sina favoriter. Tidigare under kvällen har jag träffat en gammal bekant, klistermärksbombaren Folke, som berättar att en kompis just har satt upp något i lokalen.

– Det är den enda riktiga gatukonsten här, säger Folke.

Jag frågar Jimmie Hall om han känner till det.

– Jo jag vet, det sitter på pelaren där, säger han och pekar. En liten svart grej, jag vet inte vad det är. Men det är jättekul. Det är gatukonst. Pappas pärlor har också gjort två oanmälda pärlinstallationer. Det är som det ska vara. Hoppas bara att inte toaletterna är nerbombade.

Fakta: 

KvadrArt pågår fram till 26 mars på Regeringsgatan 42.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

Klassamhällets ekologi

Känner du ett ekologiskt klasshat? Bra! Kalle Karlsson uppmanar till organisering mot ekologins klassamhälle.

Fria Tidningen

Skuggan – en superhjälte som saknats

Populärkulturen kryllar av superhjältar. Men om du letar efter kvinnliga superhjältar får du leta mer aktivt. Lotta Sundin tröttnade på att leta och skapade en egen superhjälte.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu