Skånes Fria

Scensuccén i Landskrona lever vidare

I september satte Scenariot upp sin första föreställning på Landskrona teater, ungdomspjäsen Och däremellan lever vi. Föreställningen bygger på teatergruppens gamla dagböcker och ifrågasätter bland annat normer om genus, sex och normalitet. Nu ska den förhoppningsvis visas på fler ställen – och gruppen jobbar även vidare med nya verk.

De nyutexaminerade teatereleverna visste inte riktigt före premiären hur pjäsen skulle tas emot, berättar Matilda Dahl.

– När vi fick publik fick vi jättebra respons. Vi blev överväldigade!

Eftersom de hade gjort allt själva betydde de positiva reaktionerna extra mycket. Kombinationen av humor och allvar, ett rappt tempo och ett multimedialt berättande verkar ha gått hem. Nu är tanken att gruppen ska sätta upp pjäsen på fler platser och även erbjuda sig att komma tillbaka och diskutera den efteråt med eleverna.

En av ungdomarna som sett Och däremellan lever vi sa att den hade gett honom väldigt mycket.

– Han var jätteengagerad i oss och sa att om han hade varit vuxen hade han sett till att alla i Sverige såg den, säger Matilda Dahl.

Han berättade också att föreställningen hade lett till en del hetsiga diskussioner och till att en del elever med homofoba åsikter hade börjat tänka om.

– Det var jättehäftigt att veta att vi faktiskt gjorde skillnad. Nu känner vi att vi har något att komma med.

Medlemmarna i Scenariot har fått massor av inspiration av att prata med sin publik och har därför börjat spåna på en ny pjäs. Kanske kommer den att handla om skeva kroppsideal.

Under hösten har de också flyttat till Göteborg och skapat två helt andra föreställningar som de hoppas turnera med under våren. Båda är för barn och bygger på afrikanska folksagor. De innehåller mycket musik, har en enkel scenografi och har bland annat spelats på en skola i Malmö.

På Scenariots sida på Facebook kan du se en film om Och däremellan lever vi som spelats in i Landskrona under hösten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tusen serier i tusen rum

Nya lokaler, en vandringsutställning och bokplaner. Det har hänt en hel del inom mångfaldsprojektet Tusen serier sedan Skånes Fria Tidning sist skrev om det i november.

Skånes Fria

Svensk-ugandisk filmstafett en succé

Under året har skolelever i Mbale och Malmö gjort filmer tillsammans i ett projekt som gått över förväntan. Den här omgången har nyligen avslutats men det blir troligen fler filmstafetter mellan länderna framöver.

Skånes Fria

”Förvånad att hen var så het potatis”

Författaren Jesper Lundqvist gav i början av året ut Sveriges första barnbok med könsneutrala pronomen. Nu ser han tillbaka på ett år fyllt av debatt, medieuppmärksamhet och glädje.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu