Fria Tidningen

Kvinnor inom lagidrotten osynliggörs

Mindre redaktionellt utrymme och frågor om privatliv snarare än prestation. Mainstreammedias sportrapportering skickar signaler om att damidrott inte är lika viktig som herridrott, det menar sportjournalisterna Ida Ali-Lindqvist och Alva Nilsson.

Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör på Feministiskt perspektiv, blir ofta arg när hon tar del av rapportering om kvinnlig lagidrott. Alltför ofta fokuserar journalisterna på privatlivet i stället för på den idrottsliga prestationen och kvinnor får svara på hur de får ihop privatlivet med alla träningar.

– En sådan fråga får aldrig en man. Jag blir förbannad när jag hör frågor till kvinnliga idrottare om relationer och sociala liv. Signalen blir att kvinnors idrott inte är lika viktig. Jag är intresserad av dem som idrottsutövare: hur de ser på sitt spel och sin prestation.

Hon får medhåll av Alva Nilsson, reporter på Damfotboll.se, som menar att intervjuer med kvinnor ofta sker på kaféer medan män får svara på frågor i kala omklädningsrum. Något som hon menar ger en häftig bild av män och en oseriös bild av kvinnor.

Båda Ida Ali-Lindqvist och Alva Nilsson anser att det rapporteras betydligt mindre om kvinnlig lagidrott än manlig. Det skrivs inte lika många artiklar om uppladdning, matcher eller efteranalys. Men när det gäller individuell idrott ser det bättre ut, där är det nästan jämställt.

– Stora kvinnor som Therese Alshammar och Anja Pärsson får bra med utrymme och det skrivs om deras prestation och skadeläge, säger Ida Ali-Lindqvist.

Fotboll där idrottarna är kvinnor heter damfotboll i de flesta medier medan herrarnas rätt och slätt heter fotboll. Det refereras till manliga släktingar som också spelar, men inte till kvinnliga. Kvinnor omnämns ofta med förnamn och män med efternamn. Hon har också noterat en bristande respekt från manliga sportreportrar som ska bevaka matcher i damfotboll. De trillar in fem minuter efter start och har inte koll på startuppställningen eller förutsättningarna för matchen.

– Det här handlar om bristande respekt och ger bilden av damidrott som en parentes.

Både Ida Ali-Lindqvist och Alva Nilsson tycker att bevakningen av damernas lagidrotter har förbättrats väsentligt de senaste fem, tio åren. Alva Nilsson tror att det kan bero på att en ny generation sportjournalister tagit plats bakom mikrofonerna och att många av dem är kvinnor. Men det behövs fortfarande mer vilja och kunskap, menar Ida Ali Lundqvist.

– Sportjournalisterna måste bli medvetna om sin syn på män och kvinnor och ändra sitt sätt att ställa frågor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu