Rapport från Södermalms hemtjänst | Fria.Nu
Stockholms Fria

Rapport från Södermalms hemtjänst

Efter fotostudier i Mexiko tog han jobb inom hemtjänsten på Södermalm och blev kvar där i sex år. För att förmedla en del av allt han fick ta del av började Johan Sundgren ta med sig kameran till jobbet och dokumentera sitt arbete.

– Jag ville berätta en historia om människor som annars inte har en så framträdande roll i samhället, säger Johan Sundgren.

Det var i början av 2000 som Johan Sundgren tog jobb som vårdbiträde när han återvände till Sverige efter studierna. Han fascinerades av de gömda miljöerna i hemmen som yrkesutövandet gav tillträde till. Och av människorna han mötte och alla de historier och livsöden som riskerade att falla i glömska.

– I dagens Sverige har pensionärerna en undanskymd roll, men det handlar om fantastiska människor som sitter på så många berättelser, så mycket kunskap och erfarenheter som vi borde ta tillvara. Tidigare var den äldre generationen en kunskapsbank som vi gick till för att lära oss saker om livet, i dag har vi google och internet istället.

Resultatet av Johan Sundgrens dryga sex år som fotograferande vårdbiträde finns att beskåda i boken I lampans sken som ges ut på Förlag Journal i dagarna. Här syns ett urval av alla de bilder han tog, men också många av honom själv i arbete tagna av pensionärerna själva.

– Jag ville få fram pensionärernas perspektiv och visa deras bild av mig som vårdbiträde också, berättar Johan Sundgren, som efter en tid började ta med sig en extra kamera som pensionärerna han besökte fick laborera med.

– Det blev ett spännande utbyte, ett slags ge och ta-relation som man kanske vanligen inte upplever i det här yrket. Man utvecklar ju nära relationer med vissa och det blev naturligt att plocka fram kameran ibland. Det lugna tempot hos de äldre passade dessutom bra med min personlighet, jag arbetar i ett ganska lugnt tempo när jag fotograferar.

Efterordet till I lampans sken är skrivet av poeten Johan Jönson, som tidigare skildrat socialt arbete i bland annat Efter arbetsschema och som Johan Sundgren kontaktade för att få en passande inramning till bilderna i boken. För det är just de sociala frågorna han vill berätta om i sina bilder. Hans förra projekt Los Pepenadores (Sopsamlarna) handlar om invånarna som bor och arbetar på soptippen Milpillas i Mexiko, en bok med text av journalisten Stefan Jonsson som gavs ut 2003.

– Jag vill belysa skeenden i samhället som annars inte får så mycket uppmärksamhet, förmedla bilden av människor vars vardag utspelar sig långt ifrån makt, beslutsfattande och ”där det händer”. Det är vad fotograferandet handlar om för mig, säger Johan Sundgren.

På onsdag den 28 november är det bokrelease för I lampans sken/By lamplight på Konstbokhandeln KonstIg på Södermalm.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu