• Siri B. Bengtén botaniserade i historien och fann mängder av kvinnor som förtjänade att lyftas fram. På bilden syns Siri längst till höger.
Stockholms Fria

Bortglömda kvinnliga hjältar återuppstår på scenen

Möt kvinnorna som förändrade världen i en separatistisk föreställning som vill återupprätta hedern för historiens bortglömda hjältar.

– Det är inte för sent att rätta till den patriarkala historieberättelsen, säger upphovsmakaren Siri B. Bengtén.

Biljetterna är redan slutsålda till premiärkvällen för den separatistiska föreställningen Minns du Zenobia och Siri B. Bengtén vädrar succé. Ett drygt år har passerat sedan hon först fick idén om att skapa något på temat kvinnohistoria och sedan dess har det blivit mycket research inför arbetet med manus och regi. Och att det tagit tid beror inte på att det varit svårt att hitta kvinnor som gjort avtryck. Det gäller bara att titta lite bortom den gängse litteraturen, menar Siri B. Bengtén.

– Det finns ju en tradition av att det är männen som syns och tar plats när historia skrivs och att även kvinnor har haft avgörande betydelse är sorgligt bortraderat. Men jag upptäckte ganska snart att det finns miljontals kvinnor som förtjänar att lyftas fram. Så svårigheten har väl snarare varit att göra ett urval, säger hon.

Till slut landade hon ändå med sex kvinnor som alla haft stor inverkan på och förändrat sin samtid. Om än på väldigt olika sätt. Här finns konstnären Sigrid Hjertén, fysikern Lise Meitner, transaktivisten Marsha P. Johnson, folkmusikern och aktivisten Violeta Parra, frihetskämpen Olympe de Gouges och krigardrottningen Zenobia.

– Jag strävade efter att få en spridning, över tidsåldrar och geografiskt men också över olika verksamhetsområden. Gemensamt för dem är att de alla gått sin egen väg och trotsat sin könsroll genom att ta sig friheter de egentligen inte haft. Och alla har de i viss mån blivit straffade för sin radikalitet, säger Siri B. Bengtén.

I föreställningen befinner sig kvinnorna i ett limboliknande tillstånd någonstans vid sidan av den linjära historien som vi känner den, en sorts ”historiens avfallshög” där de tvingas genomleva varandras berättelser gång på gång, utan avbrott. Och när de nu för första gången får möjlighet att ventilera sina minnen med en publik törstar de efter att få den upprättelse de så väl förtjänar.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi minns alla de kvinnor som har banat väg för oss och gjort saker som lett till att vi kommit dit vi är i dag. Genom att minnas dem vill vi belysa att det faktiskt går att göra skillnad. Och att det inte är för sent att återinföra deras gärningar i historien. I deras styrka kan vi finna styrka för vår kamp i dag. Och det är det vi hoppas skapa med vår föreställning. Systerskapet sträcker sig över sekler och det är bestående än i dag.

Altitudteatern är en fri teatergrupp med inriktning på feministisk scenkonst och den här gången har man valt att arbeta separatistiskt. Alla positioner i projektet har således fyllts av kvinnor och ickebinära för att på det sättet samla på sig erfarenheter av kvinnlighet, berättar Siri B. Bengtén.

– Det kändes viktigt på grund av projektets natur som just handlar om att främja kvinnor. På det här sättet kan vi också främja kvinnlig konst i dag.

Därför har man även bjudit in sex konstnärer med kvinnliga erfarenheter till ett integrerat konstprojekt där de har porträtterat var och en av de olika karaktärerna, dels som en del i scenografin och dels i diverse merchandise som ska spridas i samband med föreställningen.

En annan viktig detalj var att hitta skådespelare med livserfarenhet nog att gestalta de olika karaktärerna och därför bjöd man in till öppen audition i våras. Det är första gången som Altitudteatern tar in skådespelare ”utifrån” och Siri B. Bengtén är mer än nöjd med resultatet.

– Det kändes avgörande att hitta rätt här. Ska man gestalta till exempel en transperson krävs det relevant erfarenhet för att göra berättelsen rättvisa och jag kan verkligen säga att vi har lyckats över förväntan.

Minns du Zenobia har premiär den 27 oktober och spelas till den 12 november på Teater Alma på Södermalm. För mer information och biljetter: www.altitudteatern.com

Fakta: 

Fakta

Minns du Zenobia

• Manus och idé: Siri B. Bengtén

• Regi: Siri B. Bengtén och Mia Ohlsson

• Producent: Linnea Wäisänen

• I rollerna: Ala Riani, Monica Albornoz, Mia Ohlsson, Chrisstina Bichara, Siri B. Bengtén och Cecilia Säverman

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Samhället lider av kukhysteri

MeToo

Mäns besatthet av penisen har visat sig i otaliga berättelser under #metoo. Isabel Lind tittar närmare på fenomenet dick pics.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu