Martin Holmquist

Fördjupning


Martin Holmquist
  • I över 25 år har Green partys vicepresidentkandidat Cheri Honkala kämpat för fattigas och hemlösas rättigheter.
Fria Tidningen

”Rörelser ska ge oss en bas att bygga vidare på”

"Många amerikaner tror att det inte finns några alternativ. Men man kan faktiskt rösta på ett parti som står för en grön omställning, för ett slut på alla oljekrig och för ett hållbart samhälle där sjukvård, utbildning och boende ses som mänskliga rättigheter". Det säger Green Partys vicepresidentkandidat Cheri Honkala till Fria Tidningen på plats i USA dagarna innan valet.

Cheri Honkala har sedan 1980-talet arbetat med fattigdom- och hemlöshetsfrågor på olika håll i USA. Hon har själv varit hemlös under flera perioder, första gången redan vid 16 års ålder. När hon fick sitt första barn insåg hon att om de skulle klara sig var hon tvungen att ta hjälp av andra hemlösa kvinnor. De organiserade sig och det var början på ett engagemang som 25 år senare har tagit henne till fronten av ett av USA:s största tredjepartier.

År 2010 kontaktades Cheri av Green party som ville ha hjälp med att lyfta frågan om hemlöshet i den ekonomiska krisens USA. Partiet har traditionellt fokuserat på miljöfrågor, men har på senare år arbetat för att inkludera andra sociala rörelser i USA. Cheri hade inte varit partipolitiskt aktiv tidigare, men attraherades direkt av partiets plattform och kandiderade till sheriff i Philadelphia. I kampanjen drev hon nolltolerans mot vräkningar av fattiga familjer.

I takt med att Cheri engagerade sig allt mer i Green party kände hon att det enda sättet att åstadkomma långsiktig förändring i USA var genom ett oberoende politiskt parti. Hon vann inte sheriffvalet men partiet var imponerade av kampanjen och utsåg henne till sin vicepresidentkandidat i årets val.

När Fria Tidningen når Cheri Honkala har hon precis återvänt hem till Philadelphia efter en intensiv kampanjperiod, för att fira Halloween med familjen och ladda inför de sista dagarna innan valet.

Vad är den största skillnaden mellan Green party och demokraterna och republikanerna?

– Att vi inte tar emot pengar från storföretagen eller bankerna. Vi är också det enda partiet som diskuterar klimatförändringarna, problemen med fängelse¿industrin, vräkningskrisen, sjukvårdskrisen, och så vidare.

– Valet i USA har blivit allt mer av en fars och vi har enorma demokratiska problem. Jag tror att det kommer ske storskaligt valfusk, vi skulle verkligen behöva internationella valobservatörer.

Vad anser du om mediernas bevakning av valet och om de officiella valdebatterna?

– Vi har ignorerats helt av amerikanska medier, det är bara internationella medier som har rapporterat om oss.

– Vi har stämt Commission on presidential debates (föreningen som arrangerar debatterna på uppdrag av demokraterna och republikanerna och som finansieras av en liten grupp storföretag, red. anm.) för att de exkluderar oss från debatterna. Vi är med på valsedeln i 38 stater. Om USA vore en demokrati så borde vi ges en möjlighet att nå ut till väljarna så att de kan göra ett informerat val. Valet ska göras av folket, inte av ett fåtal företag och de två företagssponsrade partierna.

Vad anser du om valsedelsreglerna?

– Det har varit en mardröm för oss. I exempelvis min delstat Pennsylvania behöver demokraterna och republikanerna endast 2 000 underskrifter, medan vi måste ha minst 20 000, samtidigt som vi inte har en bråkdel av de miljardtals dollar som de har. Vi var till och med tvungna att samla in 35 000 underskrifter för att gardera oss mot deras försök att bestrida autenticiteten av våra underskrifter i domstol. I år var första gången vi inte ställts inför en domstol i Pennsylvania, men vi har tvingats göra det i alla andra 37 delstater där vi ställer upp. Nästan alla resurser i vår kampanj går till att försöka komma med på valsedeln.

Vad har ni för förhoppningar på valet?

– Det vore helt fantastiskt om vi kunde få fem procent. Men oavsett hur många procent vi får så har vi redan åstadkommit mycket. Allt fler känner till oss, mycket tack vare tredjepartidebatterna som Democracy Now! (alternativ mediekanal i USA, red. anm.) har anordnat, och som har setts av fler än 25 miljoner människor. Jag tror att snöbollen har börjat rulla och det finns ingen återvändo. Fler oberoende partier kommer att etablera sig i USA och vi kommer att växa oss allt starkare.

Har du själv röstat på Green party förut?

– Haha, ja, det har jag. Men jag måste erkänna att jag röstade på Obama i förra valet, som så många andra trodde jag att han kunde förändra saker. Men efter att ha insett att de två stora partierna representerar samma ekonomiska intressen känner jag att jag sviker planeten och kommande generationer om jag inte vågar rösta på ett oberoende parti.

Vad är den första förändringen ni skulle göra om ni vann valet?

– Folk måste inse att det är dags för USA att komma ikapp resten av världen. Vi har ett ansvar att rädda miljön, om vi inte gör något så kommer vi snart inte kunna andas luften eller dricka vattnet. Vi kan inte fortsätta att ha ett system som sätter företag före människor. Vi vill sjösätta vad vi kallar en Green new deal, som innebär en grön omställning av ekonomin. Orkanen Sandy var senaste beviset på att vi kommer att drabbas allt mer av natur¿katastrofer som förvärras av klimatkrisen.

Tror du att det kommer bli enklare eller svårare för tredjepartier i framtiden?

– Jag tror att det kommer bli allt svårare att åstadkomma progressiv förändring i USA framöver. De flesta har det väldigt svårt ekonomiskt just nu och är inte politiskt medvetna, vilket skapar en väldigt svår situation.

– Samtidigt spenderas miljard efter miljard på militära insatser i världen som strider mot de mänskliga rättigheterna. Krigspolitiken drabbar även amerikaner. Fler personer är fängslade i USA än någon annanstans. Jag tror vi kommer att se allt värre kränkningar av de mänskliga rättigheterna, både i USA och i världen, och att de få kritiska röster som finns tystas ner.

– Men jag har tilltro till mina medmänniskor, att de älskar sina barn och vill skapa förutsättningar för en bättre framtid. Vi måste organisera oss om vi ska lyckas bryta storföretagens makt.

– Vi behöver även hjälp utifrån. Det är oerhört viktigt att omvärlden inser att verklighetens USA inte är samma som i Hollywoodfilmerna och att vi inte har en fungerande demokrati. Vi behöver folk runtom i världen som ställer kritiska frågor och som övervakar och granskar valet.

– På senare år har vi haft mycket kontakt med miljöpartier i Europa och har inspirerats av att höra att de en gång var i en liknande situation som oss. De lyckades etablera sig mycket tack vare starka kopplingar till sociala rörelser. Om vi kan fortsätta att stärka banden med olika miljö-, fattigdoms-, boende- och antiprivatiseringsrörelser kan vi få en bredare bas att bygga vidare på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Merkel ohotad i tyska valet

Allt tyder på att Angela Merkels kristdemokrater vinna söndagens val. Frågan är om högerpopulisterna AfD blir största oppositionsparti.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu