Fria Tidningen

Han vill sprida de goda nyheterna

Daniel Mendoza tröttnade på allt elände i tidningarna och bestämde sig för att starta ett magasin med bara positiva nyheter. Men vägen dit har varit fylld av prövningar, och från hans barndom finns minnen av pistolhot och en flykt genom Brasiliens djungler.

Han kommer tio minuter före utsatt tid, ger mig ett fast handslag och säger att han gillar att vara i tid. Trots att Daniel suttit i möte hela förmiddagen tycks han ändå utstråla ett stillsamt lugn medan vi promenerar utmed Svartån i Västerås.

– Jag tycker om vatten, det ger mig sinnesro, säger han.

Bland Kungsgatans sekelskifteshus i trä ligger ett av hans favoritkaféer, och han går ofta hit för att få lite andrum. Klockan är strax efter ett och vi är nästan ensamma i kaféet, vars väggar pryds av oljemålningar och en guldspegel i gustavianskt snitt.

Daniel Mendoza fick idén till Good News Magazine under studietiden på Handelshögskolan. Han hade fått nog av att läsa om våld, olyckor och elände i tidningarna, och idén om ett magasin med bara positiva nyheter växte fram.

Men han visste väldigt lite om medievärlden vid den tiden, och det tog tio år innan han lärt sig tillräckligt mycket för att kunna förverkliga sin livsdröm. Trots detta tycker han fortfarande att det finns mycket kvar att lära sig.

– Det svåraste är att hitta en bra balans i innehållet. Men jag söker oftast efter artiklar där skribenten vågar vara lite personlig. Sen skiter jag fullständigt i vad alla förstå-sig-påare tycker.

Hur kändes det när du höll första numret av Good News Magazine i din hand?

– Jag kände ingenting, det är ju bara ett materiellt ting. Däremot blir jag berörd av de läsare som berättar att de blivit inspirerade eller uppmuntrade av magasinet.

Daniel sitter framåtlutad och bryter sällan ögonkontakten under vårt samtal. Händerna ligger knäppta på bordet, och han gestikulerar sparsamt. Jag lägger märke till armbanden han bär runt vänster handled med pärlor i regnbågens alla färger.

– Det är ett löfte till mina barn att aldrig ta av dem, och ett löfte till ett barn får man aldrig bryta.

Han berättar om sin egen barndom som var fylld av våld och som har gett honom en känsla av att alltid vara beredd på strid.

– Min pappa drack mycket alkohol, och misshandlade både min mamma och mina syskon. En gång riktade han en revolver mot mig i fyllan, och jag tvingades söka skydd undan kulorna. Jag har hört att min far var involverad i inbördeskriget på något vis. När jag var sju år tvingades vi därför fly med buss nattetid till Paraguay, och sedan vidare genom Brasiliens djungler.

Familjen hamnade till slut på en flyktingförläggning i Småland. Pappans misshandel av familjen fortsatte, berättar Daniel Mendoza. För att slippa vara hemma började han sova över hos vänner och bekanta.

När Daniel var elva år hade han redan bott på två kontinenter, i fyra länder och i sju städer. Den oroliga uppväxten ledde till att skolgången blev lidande. Han berättar att han lärde sig läsa och skriva först i högstadiet.

När socialen slutligen ingrep hade Daniel Mendoza inte bott hemma på flera år. Hans pappa flyttade från Småland till Västerås. Han tog sitt liv när Daniel var 17 år.

– Även om jag har gjort upp med min far och mitt förflutna finns det alltid kvar.

Trots sina egna erfarenheter har han försökt att se det positiva i allt. Att se det goda i alla. Och Good News Magazine handlar om att skapa en motpol till allt elände som det rapporteras om i medierna. Tanken är att lyfta fram och skriva om det positiva som människor gör, både genom små och stora initiativ.

– Vi är beroende av varandra, och alla är en del av ett större pussel. Att ifrågasätta varför mångfald är viktigt, är som att fråga varför vi behöver vatten och luft. Men det gäller att ta bort de skadliga bitarna i pusslet, och att alltid vara beredd att skydda ett liv. Alla kan vi bidra med något, och genom det lilla kan vi skapa något stort.

– Vi blundar inte för problemen som finns. Den som läser magasinet kan snabbt se att vi tar upp problemen men att vårt fokus i slutändan ligger på lösningarna, på människan som gör, eller försöker, göra rätt.

Magasinet tar mycket av hans tid. Det är därför viktigt för honom att familjen är delaktig i arbetet.

– Utan deras stöd hade jag aldrig lyckats. Vi diskuterar mycket hemma, och mina barn kommer ofta med tankar och funderingar. Exempelvis fick jag frågan om att vara med i SVT Gomorron Sverige, men blev osäker på om jag skulle tacka ja eller inte. Min femåriga son sa till mig att jag måste synas om vi ska sälja några magasin.

Ett nytt nummer av magasinet ligger färdigt för tryck och i det kan man bland annat läsa om en bildbyrå som vill förbättra världen, om en by som satsar på konst för att skapa fred, om eldsjälar som vill rädda den svenska gammelskogen, om en bonde som sadlade om och blev ekobonde, om fiskaren som värnar om fiskarna.

Det är nu två år sedan Mendoza startade sitt magasin, och ambitionen är givetvis att fler kommer att nås av de goda nyheterna.

– Om fem år hoppas jag att Good News Magazine finns i de flesta stora huvudstäder, och att det ger oss möjligheten att leta ännu djupare efter de smultronställen som människor inte längre trodde fanns.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

”Adoption är en kolonial praktik”

Intervju

Maria Fredriksson tycker adoption från fattiga länder är ett problem. Men som adopterad själv är det svårt att få gehör för sin kritik, menar hon.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu