Göteborgs Fria

Fiskarna som du bör undvika

GFT listar vanliga djuphavsfiskar som du bör undvika.

Uer/Kungsfisk/Rödfisk

Överfiskad. Starkt hotad enligt norska Artsdatabanken. Röd kategori i WWF:s och Greenpeace’s fisklista.

Havskatt

Dålig kunskap om bestånd. Starkt hotad i Sverige enligt Artdatabanken. Röd kategori i WWF:s fisklista.

Marulk

Dålig kunskap om bestånd, förmod¿ligen överfiskad. Röd kategori i WWF:s och Greenpeace’s fisklista.

Långa

Flera bestånd överfiskade. Starkt hotad i Sverige enligt Artdatabanken. De flesta bestånd i röd kategori i WWF:s fisklista. Röd kategori i Greenpeace’s fisklista.

Hälleflundra

Känslig för överfiske på grund av sen könsmognad och långsam tillväxt. Starkt hotad i Sverige enligt Artdatabanken. Hotad enligt IUCN, International Union för Conservation of Nature. Röd kategori i WWF:s och Greenpeace’s fisklista. Finns odlad.

Rödtunga

Känslig för överfiske på grund av sen könsmognad och långsam tillväxt. Röd kategori i WWF:s fisklista.

Fakta: 

<h2><span class="bold">Läs även:</span> <a fontface="Verdana" fontsize="14" href="http://www.goteborgsfria.nu/artikel/94950">Här säljs de hotade fiskarterna i Göteborg</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sämre jämställdhet i spåren av eurokrisen

Jämställdheten i Europa har fått ett bakslag de senaste åren på grund av skuldkrisen, menar ett flertal forskare. Bland annat har nedskärningarna i den offentliga sektorn slagit hårdare mot kvinnor och i flera länder ökar mäns våld mot kvinnor i hemmet.

Fria Tidningen

Här säljs de hotade fiskarterna

Mat&Miljö

Rödtunga, hälleflundra och marulk är bara tre exempel på de djuphavs¿fiskar som anses vara hotade. Och en granskning som GFT har gjort visar att det snarare är regel än undantag att fiskar som dessa säljs, främst av fristående fiskhandlare men också av de stora livsmedelskedjorna.

Göteborgs Fria

Arbetsvillkor på Langley fortfarande under all kritik

Göteborgsföretaget Langley fortsätter att utnyttja ungdomar som jobbar på deras hotell på Korsika. Obetald övertid och en undermålig arbetsmiljö hör fortfarande till vanligheterna, det menar en före detta anställd.

Göteborgs Fria

Capio Lundby begränsar vården till papperslösa

I torsdags presenterade regeringen och Miljöpartiet en efterlängtad uppgörelse om vård för papperslösa. I Västra Götalandsregionen finns redan riktlinjer om att papperslösa ska få mer vård än vad lagen i dag kräver. Men GFT kan nu avslöja att Capio Lundby Sjukhus bryter mot dessa riktlinjer.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu