• Flera rader kravallstaket omgav de tiotal personer som samlats för SDL:s manifestation. Omkring 500 demonstrerade istället mot rasism. 
Göteborgs Fria

Protester mot islamfientliga SDL

Ett tiotal anhängare av den islamfientliga organisationen Swedish Defence League samlades i dag, söndag, på Götaplatsen för en manifestation. Men deras tal överröstades av runt 500 motdemonstranter.

– Vi måste föda fler barn som fostras i den europeiska traditionen, annars kommer vår civilisation gå under, sa SDL:s ledare Kamil Ryba i sitt tal och möttes av burop och busvisslingar från motdemonstranterna.

Han sa också att ”den oundvikliga kampen är här” och att ”det är mångkulturalismen och inte rasismen som är problemet”.

Även Arve Mauseth och Darivsz Brodzik från syskonorganisationerna Norwegian respektive Polish Defence League talade, men även deras tal dränktes av burop och slagord som ”inga rasister på våra gator”.

Motdemonstranterna bestod av ett nätverk av personer från många olika organisationer, däribland Vänsterpartiet, Göteborg mot Rasism och Svenska kyrkan i Hjällbo.

Daniel Riazat, ordförande för vänsterpartiet i Dalarna, hade rest i sju timmar för att kunna delta i motdemonstrationen.

– SDL är inget hot än så länge, men vi måste också bekämpa Sverigedemokraterna, Svenskarnas Parti och den regering som är orsaken till att människor splittras och ställs mot varandra, sa han i ett tal.

Talade gjorde även representanter från bland annat Kommunistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och Asylrörelsen. Manifestationen avslutades med gatuteater och musikunderhållning.

Själva manifestationen gick lugnt tillväga, men efteråt omhändertogs elva personer vid Lorensbergsgaraget i närheten av Götaplatsen. Enligt polisen på plats omhändertogs personerna för att de jagat oliktänkande längs Avenyn, det finns dock inga uppgifter om att de omhändertagna skulle ha använt våld.

Trots ingripandet är polisens presstalesman Christer Fuxborg nöjd med dagens insats:

– Båda sidorna har fått föra fram sina åsikter och vi har knappt behövt vara synliga så vi är mycket nöjda, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ovanligt att bli spärrad från kön

Malmö mot diskriminering (MmD) driver Ibrahim och Khader Almasris ärende. Om samtal mellan parterna inte återupptas senast den 20 augusti lämnar de in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt. 

Skånes Fria

"Jag känner mig kränkt och diskriminerad"

Ibrahim Almasri har stått i kö hos Boplats Syd i tre år, och har varit på några lägenhetsvisningar. Men i februari tog det stopp, då han först blev otrevligt bemött på en visning och sedan fick veta att han har spärrats från bostadskön i två år. Nu anmäler han MKB för etnisk diskriminering.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu