Fria Tidningen

Pakistanska flickor vägrar ge vika för talibanerna

Talibanernas attentat mot Malala Yousafzai var ett försök att tysta en ung röst som stred för flickors rätt till utbildning. Men mordförsöket har snarare utlöst en stor vrede i landet och de flickor IPS talat med har inga planer på att lämna skolbänken.

PESHAWAR Shazia Begum är en av tre flickor som skadades i samband med att den 14-åriga aktivisten Malala Yousafzai i tisdags i förra veckan sköts i huvudet av talibaner.

– Malala är en inspirerande kraft för alla elever i Swat. Hon uppmanade oss att gå i skolan medan talibanerna förbjöd det, säger Shazia Begum från det militärsjukhus i Peshawar där hon nu vårdas för sina skador.

På måndagen flögs den 14-åriga Malala till Storbritannien för att få vård för sina allvarliga skador.

Shazia Begum menar att Malala skapat hopp för andra skolflickor.

– Tack vare henne gick tusentals i skolan trots talibanernas motstånd, säger hon.

Det bekräftas av Mian Iftikhar Hussain, informationsminister i delstaten Khyber Pakhtunkhwa, som säger att Malala Yousafzai var till stor hjälp för myndigheterna i deras strävan att förmå flickor att gå i skolan trots talibanernas kampanj mot kvinnlig utbildning.

Hussain säger att Malala Yousafzai stod på talibanernas dödslista, men trots det aldrig missade en skoldag – vilket fungerade som en stor inspiration för många andra skolflickor i det våldsdrabbade distriktet Swat.

Swat var ett av många distrikt i Khyber Pakhtunkhwa som kontrollerades av talibanerna mellan 2007 och 2009. Under den perioden förstörde extremisterna närmare 500 skolor, och runt 80 000 elever berövades sina utbildningsmöjligheter. Efter en militär offensiv 2010 tvingades dock talibanerna att retirera från distriktet.

– Varje dag hängde talibanerna upp liken efter avrättade motståndare i elstolpar, berättar politikern Bushra Gohar.

Den förre cricketstjärnan Imran Khan, som numera är politiker, besökte i förra veckan Malala Yousafzai medan hon vårdades på ett militärsjukhus i Rawalpindi. Han menade att hon varit modigare än alla män.

– Medan alla människor gömde sig av rädsla för talibanerna så förblev hon orubblig och tjänade som en ledstjärna för andra elever, sade Khan.

Malala Yousafzais öppna kritik mot extremisterna ledde till att det växte fram en hotbild mot henne, men trots det vägrade hon att ta emot något beskydd. Hotbilden förstärktes efter att hon i slutet av förra året fick en pakistansk utmärkelse för sina insatser.

Malala Yousafzai och hennes familj var en av många som tvingades på flykt undan våldet i hemregionen, och under pseudonymen Gul Makai skrev hon en dagbok om sina erfarenheter, som publicerades på nätet av BBC.

Myndigheterna i Khyber Pakhtunkhwa har utlyst en stor summa pengar till den person som kan lämna information som leder till att de som attackerade henne kan gripas.

Elever över hela Khyber Pakhtunkhwa har berörts djupt av mordförsöket, och ett stort antal demonstrationer har hållits i landet för att fördöma det barbariska dådet.

– Vi är djupt chockade av attacken mot Malala, som vi betraktar som vår syster. Vi kommer att följa henne i kampen mot extremismen och för att skydda skolorna, säger Spogmay, elev på en skola i Peshawar.

IPS möter henne i samband med en demonstration mot våldsverkarna och Spogmay menar att elever och studenter nu kommer att göra allt för att försvara sina skolor.

Talibanerna har de senaste åren genomfört mängder av sprängattentat mot skolor i Khyber Pakhtunkhwa och i den närliggande regionen Fata.

– De som skaffar engelsk och modern utbildning i skolorna är inte muslimer. Flickor får inte skaffa utbildning enligt islam, och därför kommer inte talibanerna att tillåta dessa skolor, har talibanernas talesperson Ihsanullah Ihsan sagt till pressen.

Khyber Pakhtunkhwas utbildningsminister Sardar Hussain Babak säger dock att man tänker bygga hundra nya skolor för varje skola som förstörs av talibanerna.

I distriktet Swat har närmare 200 skolor som skadats av talibanernas attentat hunnit återuppbyggas, medan eleverna i de skolor som ännu inte har hunnit repareras får sina lektioner i tältbyggnader.

På fredagen var skolorna i hela provinsen stängda för att visa solidaritet med Malala Yousafzai.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Protester mot fångläger för migranter

Den israeliska regeringens planer på att särskilt fångläger för afrikanska flyktingar möter kritik från flyktingorganisationer och en ny arresteringspolicy har tillfälligt stoppats av domstol.

Fria Tidningen

Terrorkrigets pris – en AK-47 i varje hushåll

Det USA-ledda kriget mot terrorismen, som inleddes i Afghanistan efter terrordåden den elfte september, har lett till en fullständig laglöshet i de pakistanska stamområdena nära gränsen. Situationen i regionen har dessutom förvärrats av den stora tillgången på vapen.

Fria Tidningen

USA beordrar nytt krig i Pakistan

Befolkningen i norra Waziristan i nordvästra Pakistan uttrycker stor rädsla och oro efter att USA:s försvarschef Mike Mullen meddelat att den pakistanska armén planerar att inleda en omfattande offensiv i området.

Fria Tidningen

Folket hämnas inte bin Ladins död

Pakistan På fredagen dödades minst 80 polisrekryter i ett självmordsattentat i nordvästra Pakistan – som hämnd för dödsskjutningen av Usama bin Ladin. Bland pakistanierna i gemen tycks dock aktionen mot al-Qaidas ledare inte ha rört upp känslorna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu