Fria Tidningen

USA beordrar nytt krig i Pakistan

Befolkningen i norra Waziristan i nordvästra Pakistan uttrycker stor rädsla och oro efter att USA:s försvarschef Mike Mullen meddelat att den pakistanska armén planerar att inleda en omfattande offensiv i området.

PESHAWAR Läraren Wakil Shah, som bor i södra Waziristan, säger att mängder av människor redan har tvingats fly från sina hem i Pakistans federalt styrda klanområden, Fata.

– Närmare en miljon människor befinner sig fortfarande på flykt på grund av de militära insatserna, och den nu planerade aktionen i norra Waziristan kommer bara att försämra situationen för dem.

Den pensionerade majoren Humayun Khan påpekar att landets militär på senare år har genomfört flera militära offensiver i andra delar av Fata – utan att lyckas driva bort de militanta grupperna.

USA har sedan länge krävt att Pakistan genomför en fullskalig militär insats i norra Waziristan, men fram till nu har landets regering inte hörsammat kraven. Den senaste tidens händelseutveckling har förändrat situationen, enligt Khan.

– Avrättningen av al-Qaidas ledare Usama bin Ladin i garnisonsstaden Abbottabad försatte Pakistan i en obekväm sits och regeringen tycks nu vara beredd att följa USA:s order.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Terrorkrigets pris – en AK-47 i varje hushåll

Det USA-ledda kriget mot terrorismen, som inleddes i Afghanistan efter terrordåden den elfte september, har lett till en fullständig laglöshet i de pakistanska stamområdena nära gränsen. Situationen i regionen har dessutom förvärrats av den stora tillgången på vapen.

Fria Tidningen

Folket hämnas inte bin Ladins död

Pakistan På fredagen dödades minst 80 polisrekryter i ett självmordsattentat i nordvästra Pakistan – som hämnd för dödsskjutningen av Usama bin Ladin. Bland pakistanierna i gemen tycks dock aktionen mot al-Qaidas ledare inte ha rört upp känslorna.

Fria Tidningen

Afghaner tvingas söka vård i Pakistan

Trots att tre år har gått sedan talibanregimens fall och trots internationella löften om hjälp till det krigsdrabbade Afghanistan tvingas fortfarande många afghaner bege sig över gränsen till Pakistan för att söka vård.

© 2024 Fria.Nu