Fria Tidningen

Gatans Lag siktar bortom medaljer

Spelarna i Gatans Lag är i Mexiko för att tävla i fotbolls-VM för hemlösa. Resultatmässigt ligger laget sämre till internationellt, men här hemma vinner laget alltmer respekt och vinner kamp efter kamp mot hemlöshet och missbruk.

Startskottet har gått för Homeless World Cup i Mexico City där Sverige representeras av Gatans Lag. Fyrtiofem länder deltar i det nio dagar långa mästerskapet där hemlösa från hela världen gör upp om medaljerna.

– Jag hoppas att det går lite bättre än förra året, men vi är inte ute efter titlar utan det vi vill är att producera drogfria människor. Gatans Lag är till för att hjälpa människor att hitta ett bättre liv, genom fotbollen och gemenskapen, säger Keijo Orava en av lagets tränare i Göteborg.

När Fria Tidningen träffar Gatans Lags göteborgsektion laddar de upp inför VM på Karl Johanplan i Majorna. Den här kvällen spöregnar det över konstgräsplanen men det hindrar inte laget från att sätta på sig fotbollsskorna. De tränar passningsspel, nickningar och putsar på konditionen.

– Även när det är sådant här väder och vi bara är fyra personer, så är det skitkul, ler Jeff Tössberg, som även han är lagets tränare.

Inför VM är det många av de spelare som inte är uttagna som väljer bort träningarna tills VM-fokuset har lugnat sig. Därför blir det en lugn träning den här gången men förväntningarna inför mästerskapet går inte att ta miste på.

– Vi borde öva in en målgest redan nu som vi kan ha i Mexico, säger Keijo Orava skämtsamt och får medhåll från de andra.

Sju spelare, från Göteborg och Stockholm, är uttagna till VM-truppen. En av dem är 25-åriga Niklas Grip som spelat med laget sedan i vintras.

– Det kommer att bli en spännande upplevelse och jag hoppas att det kommer att gå bra också såklart. Jag har sagt att vi ska komma på andra plats i gruppen så det håller jag mig till, säger han.

Troligtvis möter de dock ett ganska tufft motstånd. Keijo Orava förklarar att utanförskapet kring missbruk och hemlöshet ser olika ut i olika delar av världen. De latinamerikanska lagen består ofta av unga människor som i sina länder möter en annan sorts misär än den som finns här.

– Missbruk och hemlöshet i Europa ser inte likadant ut som i andra delar av världen. De spelar fotboll hela dagarna medan vi står bakom bolaget och super, säger han.

Både Jeff Tössberg och Keijo Orava har själva missbruksbakgrund. Det gör att de har lätt att relatera till spelarna och deras verklighet.

– Vi vet hur det är att vara missbrukare, vi vet vilka föreställningar man kan ha i huvudet. Vi är ödmjuka inför spelarna och låter dem gå försiktigt fram själva, säger Keijo Orava.

Sedan VM för hemlösa arrangerades för första gången, år 2003, har det för Gatans Lag framförallt handlat om att närvara på mästerskapet. Men det senaste året har laget och föreningen som står bakom alltmer blivit en kraft att räkna med.

Tack vare sponsorpengar har lagets verksamhetsansvariga Elisabeth Anderton och tränarna Jeff Tössberg och Keijo Orava kunnat jobba heltid med laget sedan september förra hösten.

De har besökt olika behandlingshem för att nå ut till nya spelare, en ny klubb har startats i Västerås, en ytterligare är på gång i Malmö och så har flera viktiga samarbeten inletts. Henke Larsson blivit ambassadör för laget, något som betyder både en ökad motivation för spelarna och en marknadsföringsskjuts inför allmänheten.

– Att han står upp för det här är något som spelarna värdesätter jättemycket, säger Elisabeth Anderton.

Föreningen har även inlett ett kunskapsutbyte med IFK Göteborg. Gatans lag får ta del av IFK:s fotbollskunskap och bidrar själva med nya perspektiv på supportervåld och bemötande.

– Flera av våra spelare har varit med i supporterbråk och kan tillföra mycket i den diskussionen. De har konkreta tips på vad som triggar vissa beteenden och inte, säger Elisabeth Anderton.

Och den dag som det finns tillräckligt med gatufotbollslag i landet, vill föreningen starta ett seriespel för hemlösa. Gatufotbollsligor finns redan på andra håll i Europa, bland annat i Danmark och i Holland.

Förra veckan fick klubben dessutom beskedet att de nu är medlemmar i Svenska Fotbollförbundet.

– Det ger oss en status och en insyn i Fotbolls-Sverige, säger Elisabeth Anderton.

Fakta: 

Homeless world cup

Turneringen spelas för tionde året i rad. Efter mästerskapet i Köpenhamn år 2007 visade organisationens egen undersökning att 70 procent av deltagarna förändrade sina liv på ett markant sätt efter tävlingen. Gatans Lag har medverkat varje år, förra året landade laget på plats 44 av 49 medverkande lag.

Följ Gatans Lag under VM

Under hela VM rapporterar laget sina matchresultat på Facebook/GatansLag. Alla mästerskapsmatcher filmas och länkar till de svenska matcherna hittas också på lagets Facebooksida. På homelessworldcup.org kan du följa de andra lagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kosovo förbereder sig för EM-kval i herrfotboll

Stormen efter Fifas:s beslut att låta Kosovo spela internationella träningsmatcher i herrfotboll har lagt sig.

– Nu planerar jag för EM-kval, säger förbundskapten Albert Bunjaki, till Fria tidningen.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu