Fria Tidningen

Stärkande träning för långa unga

Riktigt långa ungdomar kan känna sig både klumpiga och avvikande. Därför får tonåringarna som deltar i projektet ”Vinnare i längden” specialträning och målet är att de ska bli stolta över sin längd.

Två kvällar i veckan kan långa tonåringar komma till Katrinelundsgymnasiets gymnastikhall i Göteborg och känna sig som normen. Killar som beräknas bli över två meter och tjejer som kommer att bli över en och åttiofem tränar styrka, koordination och balans tillsammans. Det handlar både om att förbättra kroppskontrollen och självförtroendet.

– Långa unga brukar ha svårt med koordinationen. Den släpar efter när man växer mycket på kort tid. Och de kan känna sig udda. Det kan vara tjejer som är huvudet längre än sina lärare när de går på mellanstadiet och som sjunker ihop för att inte synas, säger tränaren och projektledaren Jonas Autio.

Jonas Autio är själv lång och med en bakgrund inom basketvärlden har han aldrig betraktat sin längd som ett problem. Men när han letade efter långa unga till den basketklubb där han är tränare blev han snart varse att det inte gäller för alla. Han kom i kontakt med endokrinologen på Östra Sjukhuset i Göteborg dit de unga som förväntas bli riktigt långa kallas automatiskt. När överläkaren beskrev hur dåligt flera av de unga mådde över sin längd väcktes idén om ”Vinnare i Längden”.

Till skolstarten förra året kickade det treåriga projektet igång, med hjälp av pengar från Arvsfonden. Hittills är projektet det enda i sitt slag i Sverige.

– Vi måste försöka att fånga upp så många som möjligt av de unga som inte mår bra. Det här är en liten grupp men det känns självklart för oss att försöka nå dem eftersom att vi inom basketen har kunskap kring hur man arbetar med träning för långa kroppar, säger Jonas Autio.

Det är inte alla av projektdeltagarna som lider av sin längd men i en enkät svarade många att de känner sig klumpiga och udda. Och av de tio som varje år kommer i kontakt med sjukvården i Göteborg väljer hälften att sätta in hormonbehandling för att sluta växa, trots att det är förenat med bland annat en förhöjd risk för bröstcancer hos tjejer.

– Det har alltid varit ett problem om man avviker från normen. Eftersom att vi lever i en tid som är oerhört utseendefixerad så har problemet inte blivit mindre, säger Jonas Autio.

Enligt Jonas Autio är beslutet att genomgå en hormonbehandling i bland kosmetisk – man vill inte avvika för mycket. Han hoppas att ”Vinnare i längden” ska få långa unga att trivas med den kropp som naturen tilldelat dem och få dem att undvika behandling i de fall där det inte behövs.

En av de unga som deltar i projektet är Jakob Stenhede. Han är 17 år gammal och 2, 04 meter lång. Han spelar basket i division två och ser framförallt sin längd som en fördel.

– Det är bra att vara lång i basketsammanhang och på konserter är det grymt. Dessutom är det lite pondus att vara lång. Det jobbiga är att man känner sig utanför ibland, att man knappt hör vad de säger där nere.

Varje vecka tränar han med projektet och han är positiv.

– Jag kommer hit för att träna koordination och för att det är kul att träna ihop med andra långa personer som är i samma sits, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gatans Lag siktar bortom medaljer

Spelarna i Gatans Lag är i Mexiko för att tävla i fotbolls-VM för hemlösa. Resultatmässigt ligger laget sämre till internationellt, men här hemma vinner laget alltmer respekt och vinner kamp efter kamp mot hemlöshet och missbruk.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu