Stockholms Fria

”Med rätt kunskap kan man öka förståelsen”

I år är det 500 år sedan de första romska familjerna kom till Sverige och 2012 är utnämt till jubileumsår. Med anledning av det anordnas kulturfestivalen Roma festival i Stockholm den 27–30 september. Re:Orient, Stockholms stadsmuseum, Kulturhuset och Sveriges Internationella roma filmfestival står bakom festivalen och Domino Kai är initiativtagare. SFT har pratat med honom om romers situation i Sverige och Europa, om hur folkgruppen ständigt diskrimineras och om tanken bakom festivalen.

– Jag kom på idén redan 2003 när jag arbetade med en utställning om romer, säger Domino Kai. Datumet 29 september 1512 återkom i de texter jag handskades med, det datum då de första romerna registrerades i Sverige. Jag har bearbetat idén genom åren och 2010 lämnade jag in förslaget till integrations- och kulturministern om ett romskt kulturjubileumsår.

Under festivalen, som äger rum på Stadsmuseet och Kulturhuset, bjuds det på en hel del aktiviteter. Det blir debatter kring romers situation i Sverige och Europa, där också två statsråd medverkar, musikevenemang med grupper från Turkiet och en utställning med romsk samtidskonst. Det anordnas också sagoberättande för barn, workshops, fotoutställningar och uppträdanden av en känd folkmusiksångerska från Finland, bland mycket annat.

– Vi tror att det finns något för alla och har gjort vad vi har kunnat för att nå ut, säger Domino Kai, som till vardags arbetar som mediepedagog på UR med fokus på minoriteter.

En tanke med festivalen är naturligtvis att öka förståelsen för den romska kulturen. Generellt vet folk oerhört lite om den, annat än de fördomar som florerar fritt i samhället. Domino Kai tror att okunskapen har med ointresse och ovilja att göra.

– Romerna är oturligt nog en tacksam grupp att förtrycka och kränka. Det beror till viss del på att det är en splittrad grupp, men också att det inte finns något fysiskt land som kräver romernas mänskliga rättigheter. Det finns de för de flesta andra folkgrupper. Med rätt kunskap kan man öka förståelsen. Även romer är individer, ändå buntar man ihop dem. Man säger till exempel att romer inte vill gå i skolan. Självklart vill de det, men inget barn vill gå i en skola där det blir kränkt och utstött.

Det är inte ovanligt att romer bor på soptippar ute i Europa i en tid då högerextremismen växer stadigt. Under festivalen vill man diskutera rätten till bostad, arbete och hälsovård. Domino Kai menar att även i Stockholm ser situationen för romerna mörk ut.

– Folk frågar ofta vad romer kan göra för att förbättra sin situation. Jag vill vända på frågan: Vad kan samhället göra för att förbättra romernas situation? Det är samhället som har makt, romerna själva har aldrig haft de resurserna. Det är inte romer som har varit hyresvärdar, lärare i skolan eller anställt människor i arbetslivet. Andra sätter upp villkoren. Vems behov fyller man då när man nekar romerna lika rättigheter och möjligheter?

Domino Kai ser ingen direkt ljusning, men känner däremot hopp om individen. Om fler och fler personer med rätt kunskap och empati ser bortom den kollektiva stämpeln, kan det ge ringar på vattnet, menar han.

– Den här festivalen är en liten gest i ett stort arbete, men framför allt vill vi att folk ska ha roligt. Kom med på festen! säger Domino Kai.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu