Recension


Litteratur
DarkMarket. Hur datahackarna blev den nya maffian
Författare Misha Glenny Översättning Hans Magnusson Förlag Norstedts

Fria Tidningen

Glenny sprider klichéer om hackare

Vi lever en allt större del av våra liv via internet, vi gör bankärenden, dejtar, handlar, mejlar, utbildar oss och lever på nätet. Den brittiske journalisten Misha Glenny skildrar i DarkMarket vad nätets utbredning har inneburit för brottsligheten. Om man får tro honom frodas den som aldrig förr. Lite förenklat: internet finns överallt, således finns cyberbrott överallt.

I centrum för framställningen står Darkmarket, en community och handelsplats för hackare där man kunnat komma över kreditkortsuppgifter, skimmers och allt annat som behövs för att blåsa blåögda internetanvändare på pengar. Glenny har intervjuat åtskilliga personer på bägge sidor om lagen och försöker avslöja vilka som döljer sig bakom fantasifulla alias som Lord Cyric, Matrix001 och Dron.

Glenny gör sitt bästa för att göra karaktärerna levande, men ibland är det lite svårt att hålla reda på vem som är vem och vem som är fiende med vem på sajterna Cardersmarket, Shadowcrew och Darkmarket. Själva tillvägagångssättet är hyfsat begripligt. På nämnda sajter samlas carders, chattar med varandra och köper, säljer och byter information.

Enligt förlagsreklamen utforskar Glenny ”tre av de absolut största hoten som vi står inför på 2000-talet: storskaligt nätkrig, industrispionage och kontokortsbedrägerier”. Om sanningen ska fram, och det ska den ju förr eller senare, så handlar det mest om gamla hederliga kontokortsbedrägerier, låt vara i omfattande skala. Någon fara för ett storskaligt nätkrig verkar inte vara överhängande – men Glenny är å andra sidan inte helt glasklar med vad han menar med nätkrig.

Nätbedragarna presenteras också som en ny sorts brottsling. De är både ”osynliga och supersmarta”. Bilden av datahackern är minst sagt klichéartad, även om det säkert är sant att en överväldigande majoritet är män och att flera av dem har en släng av någon neuropsykiatrisk åkomma. Glenny har intervjuat flera av dem på anstalt, så de kan inte vara helt osynliga.

Misha Glenny presenteras som journalist, författare och historiker. Hans reportage om den globaliserade organiserade brottsligheten, McMaffia, blev en stor försäljningssuccé, men i sanningens namn ska sägas att han är en bättre journalist än historiker. DarkMarket är full av överdrifter men inte desto mindre bitvis väldigt underhållande.

Ola Wihlke

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Demokratier ur ett nytt perspektiv

Recension

Med hjälp av ett underifrånperspektiv som ger intressanta vinklar skildrar Robert Osborne demokratins historia i Av folket, för folket: Demokratins historia underifrån. Frias recensent skriver om en populärhistorisk skildring fri från raljerande som trots några tvära kast är intressant läsning.

Fria Tidningen

Drömmen om verklig förändring

Recension

Slavoj Zizek har precis varit i Sverige för att lansera sin nya bok De farliga drömmarnas år, utgiven av Tankekraft förlag. Joacim Blomqvist har läst den engelska originalutgåvan, som hittar likheter och skillnader mellan tre viktiga politiska händelser år 2011 och sätter dem i förhållande till den globala kapitalismen: Anders Behring Breiviks attentat, Occypyrörelsen och den arabiska våren.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu