Skånes Fria

Socialistisk solskensbio utanför Ängelholm

Byn Höja i nordvästra Skåne har blivit spelplats för en utomhusbio med konstnärliga och socialistiska förtecken. Projektorn drivs med solceller, entrén är gratis och filmerna ska ge upphov till diskussioner om vänsterfrågor.

I Sunshine socialist cinema omfördelar konstnärerna Kalle Brolin och Kristina Müntzing överskottsljuset från dagen till natten med hjälp av solceller. Denna omfördelning av resurser kan ses som en metafor för ett socialistiskt samhälle. Det var egentligen där det socialistiska i biografens namn kom ifrån, men de båda tänkte att de nog även fick visa filmer med ett vänsterperspektiv – mer konstfilm än propaganda.

På premiären den 25 juli visades Workers leaving the factory av Harun Farocki, Politicamente correcto! av Claudia Del Fierro och Space debris av Lina Persson.

Fröna till idén om den socialistiska solskensbion kommer från flera håll. När Kalle Brolin och Kristina Müntzing bodde i Argentina gick de ofta i en park där det bland annat visades gratis utomhusbio, som projicerades på fladdrande lakan. Ett syfte var att skapa en debatt om kontrollen över det offentliga rummet.

– Det var mysigt. Det kändes lätt att ha bio i parken, säger Kalle Brolin.

En annan inspiration kom från när konstnärerna deltog i en biennal i Ryssland förra året, men inte fick vara i det fina kulturhuset i byn.

– Då gjorde vi bio utanför, som en liten protest. Vi använde solen som projektor och gjorde en variant av Eisensteins första film Strejken i form av ett skuggspel.

Att bygga en egen biograf var också ett sätt att kombinera de bådas specialiteter: Kalle Brolin gör film och Kristina Müntzing är skulptör.

Nästa offentliga visning blir den 12 augusti. Då kan biobesökarna se filmen 5 factories – worker control in Venezuela, av Oliver Ressler och Dario Azzelini. Filmen bygger på intervjuer med arbetare på fem fabriker där de anställda själva har tagit över driften.

– Det är kanske lite smalt, men så mycket annat är pubikfriande. Vi har byggt en jättefin läktare, ställt dit en palm och hängt upp kulörta glödlampor. Det är soligt och varmt och då kommer man undan med att visa smalare filmer. Folk blir peppade på att diskutera.

Efter den 12 augusti är det oklart om det blir fler visningar i Höja i år. För att biografen inte ska ligga nere under vintern, finns det planer på att bygga om den till en mobil anläggning, som kan åka med paret till Kenya i vinter. Det finns också intresse för att visa film till exempel på kulturnätter och andra arrangemang i Europa. Dock tycker Kalle Brolin att det finns fördelar med att bion står just i Höja. Några hade rest ganska långt för att vara med på premiären, från Österlen och Kalmar.

– Det är något med att ha det i en by på landet. Om man gör det tillräckligt attraktivt blir det lite som att berget kommer till Muhammed.

Läs mer om biografen på bloggen sunshinesocialistcinema.wordpress.com. Är du sugen på att bygga en egen utomhusbio finns det tips på backyardtheater.com.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Augustvinnare vill lyfta Norrbotten

Barn & Ung

Ann-Helén Laestadius pratade både samiska och meänkieli i sitt tacktal för Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Landets Fria

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu