Göteborgs Fria

Unikt skrivprojekt förenar olika världar

Fyra gånger fyra är ett unikt skrivarprojekt initierat av socionomen Amanda Frövenholt. Texterna är skrivna av kvinnor som besöker Huldas Hus, en mötesplats för hemlösa kvinnor. "Jag ville ta deras texter utanför den värld där de befinner sig så mycket", säger Amanda Frövenholt.

Sedan några dagar tillbaka finns tidskriften Fyra gånger fyra att hitta lite varstans i staden – på bibliotek, kaféer, i skivaffärer och frisörsalonger.

Namnet på tidskriften kommer av att det är fyra skribenter som presenteras med fyra texter var. Endast en av dem framträder med för- och efternamn. Två med bara förnamn och en under pseudonymen A.S.K… Nom de plume. Fast de andra namnen skulle också kunna vara pseudonymer. Det kan vi läsare inte veta något om.

Vad vi kan veta är att de fyra författarna med jämna mellanrum har besökt Huldas hus – en mötesplats som erbjuder aktivitet och stöd främst till kvinnor som saknar fast boende – och att deras texter blivit till med hjälp av samtal med Amanda Frövenholt.

Amanda Frövenholt är redaktör för Fyra gånger fyra och den som startade skrivprojektet som ligger till grund för publikationen. Men det var som som socionom hon kom i kontakt med kvinnorna på Huldas hus.

– Jag kände mig inte bekväm i den rollen. Jag ville prata om någonting annat än att man behöver hjälp från socialtjänsten och föra samtal på en annan nivå. Jag hade en nyckel runt halsen och var symbolen för myndigheten, berättar hon.

Amanda Frövenholt har gått skrivarlinjen på Skurups folkhögskola och trots att hon är utbildad socionom arbetar hon inte längre som sådan. Just nu läser hon litteraturvetenskap och arbetar med textsamtalen på Huldas hus.

– Från början tänkte jag mig en mer traditionell skrivarkurs eller verkstad. Men det passade inte. Det fungerar bättre med individuell handledning som utgår ifrån var kvinnan befinner sig i sitt skrivande.

– De här kvinnorna är fantastiska. Jag får lära mig mycket om hur saker sett ut genom historien. De har läst sådant som inte jag har läst. Och de skriver jättebra texter som jag tycker att alla ska få läsa.

Det var viktigt för Amanda Frövenholt att göra någonting mer av texterna än att läsa varandras och samtala kring dem. Att göra något som är på riktigt. Flytta dem ut från Huldas hus. Ut i verkligheten.

– Jag tycker att Huldas hus är ett jättebra ställe. Det måste finnas en sådan plats, att gå till för att få hjälp om man till exempel mår jättedåligt. Men i de här kvinnorna finns en massa annat också. Och jag ville ta deras texter utanför den värld där de ändå befinner sig så mycket.

– Jag vill att världarna ska gå in i varandra – den världen jag befinner mig i när jag är på Huldas hus och den där jag är på Hagabion och fikar har känts så himla olika, säger Amanda Frövenholt.

Fakta: 

Huldas Hus

En mötesplats som erbjuder aktivitet och stöd till kvinnor som saknar fast boende.

Namnet kommer efter den legendariska fiskhandlaren Hulda Sköldberg från Göteborg.

Huldas Hus är en del av Kvinnovårdkedjan som består av både boende och öppen verksamhet för kvinnor med missbruk, psykiska eller psykosociala problem.

Jag älskar dessa

nytvättade mornar

– när världen sakta

vaknar

– när ännu inget

har hänt – som stör

– som rör om –

i min ro

Anna-Lena

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag har blivit Yes-man som hoppar på allt”

När Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson sa han upp sig från sitt jobb för att satsa allt på musiken. Fria träffar honom för att prata om att ha bråttom och om showen Spring Uje, spring.

Fria Tidningen

Popmusik är kul – och mer än så

I 184 av landets 290 kommuner finns det inga satsningar på popmusik, säger Linnea Kant, ordförande för Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu