Göteborgs Fria

Stjärnspäckad gala för fängslade journalister

I nio månader har journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye suttit frihetsberövade i Etiopien. Här hemma uppmärksammas deras situation med en stödfest på Trädgår'n där bland andra José Gonzales, Kapten Röd, Graveyard, Ebbot Lundberg står på scen.


Stensättaren och studenten Tobias Johansson har tagit tjänstledigt för att på heltid ägna sig åt att arrangera galan för Johan och Martin. Att få tjänstledigt var inga problem.

– Min chef hade ju hört mig babbla om det här i ett halvår redan, så han förstod nog att det inte var mycket att välja på.

Johan Persson och Tobias Johansson är gamla kompisar från tonåren och när det stod klart att Johan och Martin arresterats i Etiopien blev Tobias ordentligt påverkad.

– Jag fick panik och ringde UD det första jag gjorde. Precis som hundratals andra. Sedan dess har jag inte varit helt lugn någon gång. Nästa kraftiga panikkänsla kom när pengarna som samlats in för att finansiera hjälpen till de fängslade började ta slut. Tobias gjorde en lista över Göteborgs bästa band och såg till att få tag i dem.

– Nästan alla på den listan har ställt upp. Det är inte långt ifrån den bästa line-up jag kan föreställa mig, säger han.

Uppställningen är onekligen imponerande: José Gonzales, Kapten Röd, Graveyard, Ebbot Lundberg med Nicolai Dunger och Martin McFaul, Hästpojken, Steget och Kristofer Åström. Bara en kvinna – Stegets sångerska Matilda Sjöström.

– Det finns oerhört mycket fantastiska kvinnliga musiker i Göteborg, Sverige och världen. Alla som har makt i avgörande situationer måste inse att med makt kommer ansvar. Vill man ha en jämställd värld måste man ta sitt ansvar och försöka förändra. Hela tiden, säger hon.

Tobias tycker ändå att han lyckats kompensera genom att engagera uteslutande kvinnliga dj:s.

– Många av de tillfrågade kvinnliga musikerna kunde inte. Men nu blir det nästan lika många kvinnor som män på scen i alla fall, säger han.Steget tackade genast ja till att medverka vid stödgalan.

– Vi anser att Johan och Martins situation är fruktansvärd, ofattbar och omöjlig att greppa. Jag skäms också över hur lite Sverige verkar bry sig, säger Matilda Sjöström.

Galan på Trädgår'n är också en releasefest för magasinet Johan & Martin. Filters chefredaktör Mattias Göransson är initiativtagare till specialutgåvan som innehåller tre bildreportage av Johan Persson och tre texter av Martin Schibbye.

– De har faktiskt själva valt ut dem, nere från fängelset, förrförra gången deras anhöriga hälsade på, berättar Mattias.

Tanken är att samla in pengar på ett tydligt och enkelt sätt. Och att ge läsarna en bild av Johan och Martin. De var inga kändisar innan det här hände. De var två seriösa reportagejournalister som de flesta inte hade koll på. Genom att visa deras reportage om människohandel och kampen mot gerillan i Uganda, till exempel, kan folk få se att det var det här de gjorde. Det blir en förklaring i efterhand till varför de hamnat där de är.

Alla inblandade i produktionen av magasinet arbetar gratis och pengarna går, precis som galaintäkterna, direkt till arbetet med att få Johan och Martin fria.

– Det är mäktigt att så många vill engagera sig och ställa upp, säger Mattias Göransson, som själv har slutat spekulera kring Johans och Martins framtid.

– Det enda vi vet är att de ska ansöka om benådning och att det, när de väl gjort det, kommer att ta tid – okänt hur lång – innan de kan komma hem. Ser man kallt och neutralt på det kommer de att vara kvar i fängelset ett tag framöver och mer än så vet vi inte. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag har blivit Yes-man som hoppar på allt”

När Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson sa han upp sig från sitt jobb för att satsa allt på musiken. Fria träffar honom för att prata om att ha bråttom och om showen Spring Uje, spring.

Fria Tidningen

Popmusik är kul – och mer än så

I 184 av landets 290 kommuner finns det inga satsningar på popmusik, säger Linnea Kant, ordförande för Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu