Skånes Fria

”Svårt att hitta kvinnor som kan spela”

Lotténe Greenslade driver Lotta-rock i Kristianstad under bannern ”Are you ready to rock?” Men trots att hon som ensam kvinna bestämmer vilka band som ska spela har hon svårt att boka kvinnliga akter. Nu efterlyser hon tjejer som spelar riktig rock till humana gage. Tajta coverbands som spelar rocklåtar är varmt välkomna.
– Jag har jättesvårt att hitta tjejer som spelar den här typen av musik, säger hon.

Lotta-rock föddes ur ett möte på ön Ivö i Ivösjön, utanför Kristianstad. Där fanns en rockfestival under ett par somrar, som avlöpte hemma i trädgården hos David och Karin Barclay-Miller. Det var på ”Giant gig in the garden” som Lotténe Greenslade stötte ihop med Lotta Salvin Persson. De kände igen varandra, hade gemensamma bekanta och hade rört sig i ungefär samma cirklar utan att faktiskt lära känna varandra.

– Jag var där och filmade ett av banden och när jag sedan lade upp videon på youtube, kommenterade Lotta, minns Lotténe.

De började snacka på Facebook och insåg att de brann för precis samma sak: rockmusik.

– Det hände inte så mycket i Kristianstad just då. Många tyckte att det var tråkigt att gå ut, så vi bestämde oss för att göra en fest på Valborgsmässoafton.

De bildade Lotta-rock tillsammans och på den vägen var det. Valborgsfesten på Spisen blev en succé. Eftersom de sålde ut alla biljetterna fick de hyra ett party-tält som de kopplade på restaurangen.

– Det blev verkligen en helkväll. Remedy och ACDC Jam spelade och det var en fantastisk stämning. De som var där tyckte absolut att vi skulle göra något mer.

En av Lotta-rocks fans var Micke Underdal som är gammal rockräv och bassist i bandet Remedy. Han hade fått nys om en lokal – en gammal kunglig tullkammare som ägdes av fastighetsbolaget Jernhusen och hade tillhört Kronan. I samma veva bestämde sig Lotta för att ägna sig åt andra saker än Lotta-rock. För att kunna ta över lokalen blev Lotta-rock ett projekt i föreningen Kulturstaden i Kristianstad där Lotténe nu sitter med som styrelseledamot.

– Det är ju ett enormt ideellt arbete, nästan som ett heltidsjobb, så jag kände att jag behövde stöd från andra för att driva Lotta-rock vidare.

Lotténe har förstås ett vanligt jobb också, som kulturarbetare inom omsorgen. Hon arbetar på Kulturhuset Barbacka, där hon gör fotokurser och musikprojekt med funktionsnedsatta personer, men tidigare har hon också jobbat som inköpare och inom resebranschen.

Den 3 mars har Lotta-rock sitt tredje evenemang i år. Det blir som vanligt en salig blandning av covers och egen musik.

– Det blir som en mini-festival med underhållning hela kvällen.

Double Tumble, ett lokalt Blekingeband där bland annat produktionsledaren för Sweden Rock spelar gitarr, Sideburn från Stockholm och Hildenburg, ett gäng unga killar från Jämtland, som spelar Led Zeppelin-covers, spelar. Men det går tyvärr inte att dyka upp vid dörren utan biljetter, varnar Lotténe.

– Eftersom många tycker att det inte blir någon rock utan öl har vi tagit in en lokal krögare som hjälper oss med servering. Men det betyder också att man måste vara medlem i Lotta-rock och att man har en biljett när man kommer. Det går inte att snacka sig in.

Lotta-rocks evenemang har varit väldigt mansdominerade, trots att det är kvinnor som står bakom bandbokningen.

– Jag går väldigt mycket på känsla när jag bokar. Jag vill boka band som jag själv tycker är bra och som jag kan prata för och väljer inte med tanke på kön.

Lotta efterlyser rockiga tjejband som vill vara med och spela på Lotta-rocks evenemang.

– Det är enormt svårt att hitta kvinnor som kan och vill spela. Eftersom vi bara kan sälja 230 biljetter har vi ganska liten budget och de få tjejband som jag har hittat har inte varit intresserade av att spela för de gage vi erbjuder.

Ojämställdheten på musikscenerna sammanfattar hon så här: ”Killar väljer killar och tjejer tar inte för sig”.

Lotta-rocks nästa evenemang blir förstås Valborgsmässoafton. Sedan blir det sommaruppehåll innan Lotténe drar i gång i höst igen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SD gror ur maktlösheten på myllan

Svaret på Sverigedemokraternas framgångar är att ge möjligheterna åter till dem som inte längre har några, skriver Anna Maris.

Fria Tidningen

Ljudboken i ny form

Ljudbok på usb-sticka är framtiden. I alla fall om man frågar förlaget Andra världar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu