Skånes Fria

Stora killar gör sig löjliga

Med sin nya dokumentär försöker Malmöfilmaren Fredrik Gertten sätta fokus på storföretagens påverkan på mediebranschen.
– Min förhoppning med filmen är att vi ska prata mer om medierna, säger han.

Big boys gone bananas* kan ses som en uppföljning till dokumentären Bananas*, som följde en rättsprocess mellan bananarbetare i Nicaragua och världens största fruktföretag Dole, gällande användandet av förbjudna bekämpningsmedel. Den här filmen skildrar Doles agerande i samband med filmsläppet och företagets försök att med stämningar och andra påtryckningar hindra filmen från att visas. Den advokat som medverkar i Bananas* och som företaget i första hand kritiserade, friades senare från alla anklagelser. Efter påtryckningar från Sveriges riksdag och flera stora livsmedelskedjor drog Dole tillbaka sin stämning och betalade även rättegångskostnader på 200 000 dollar, dock inte lika mycket som processen faktiskt kostat svenskarna (omkring 1,5 miljoner kronor).

Den 29 februari ordnades en specialvisning av Big boys gone bananas* med efterföljande frågestund samtidigt på 18 biografer runt om i Sverige, via satellit. På plats i den fullsatta salongen i Spegeln i Malmö fanns inte bara Fredrik Gertten utan även producenten Margarete Jangård och den amerikanska advokaten Lincoln Bandlow.

– Efter att vi gått igenom detta, har många människor berättat att de varit med om precis samma sak, och gjort uppgörelser där de gått med på att inte prata om det. Det är otroligt obehagligt, säger Fredrik Gertten efter visningen. Han berättar att filmens mottagande på Sundancefestivalen i USA var intressant.

– Publiken kom fram efteråt och kramade mig. De var skakade. Folk i USA är väldigt rädda och de blir försiktiga. Många journalister som intervjuade mig sa att de inte visste om deras chef skulle ta in artikeln i tidningen, eftersom ämnet var så kontroversiellt. Och det här har skrämt upp hela branschen i USA, och haft väldigt negativa effekter för dokumentärfilmarna.

I första hand vill han lyfta fram filmens mediekritiska vinkel.

– Medierna är väldigt viktiga i det politiska samtalet, men vi glömmer bort var nyheterna kommer ifrån. Den som har mest pengar kan få mest nyheter, säger han, och berättar att Sverige har den åttonde största PR-branschen i världen. Han påpekar att systemet där anställda på PR-byråer skriver debattartiklar, som någon annan med ett respekterat namn skriver under, och en tredje betalar, även finns här.

– Jag kräver inga förbud, men vem betalar? Det är dags att alla kräver att det ska vara offentligt.

Samtidigt betonar både han och Lincoln Bandlow skillnaderna mellan klimatet i USA och i Sverige.

– Riksdagen gjorde ett stort arbete. Det imponernar väldigt mycket utomlands, där många säger ”Tänk om våra poliker varit sådana”. Men det är ingenting vi ska ta för givet, utan något som vi ska försvara, säger Fredrik Gertten.

– Reaktionerna blev mycket starkare här. Det som vore otänkbart här är vardagsmat i USA, där händer sådant här hela tiden, säger Lincoln Bandlow.

Han tillägger att det var självklart för honom att ta sig an fallet.

– Jag var chockerad, det var absurt. Jag har aldrig känt så starkt för något fall, det här var helt enkelt fel.

Hur har det gått för bananarbetarna, löd en fråga via sms från Lena i publiken i Osby.

– Fyra av de tolv som medverkade i Bananas* har hunnit dö och de andra är illa däran. De har inte fått några pengar än. Dole vann överklagandet, men de har överklagat igen.

Via sms frågade Diana om Fredrik Gertten äter bananer i dag, och i så fall vilket märke.

– Jag tappade smaken för bananer, men vill inte förbjuda andra att äta dem. Men om du inte vill vara en del av problemet, köp kombinationen Fair trade och Kravmärkt.

Vad skulle du önska att Dole gjorde för dig och WG film, frågade en annan person i publiken.

– Jag tycker inte att de ska göra något för mig, utan producera sin frukt på ett sätt som respekterar deras arbetare och inte blanda sig i politiken i de länderna, säger Fredrik Gertten.

Än så länge har Dole inte kontaktat teamet efter den nya filmen, och Lincoln Bandlow tror inte att det blir någon ny stämning.

– Till och med Dole klarar av att lära sig en läxa. Det vore ett helt annat mål, det vore ”vi gillar inte att ni kritiserar oss”, det tror jag inte att de skulle göra, säger han.

– Jag hoppas att du har rätt, svarar Fredrik Gertten. Han tillägger att de som gratulerar honom till stämningen eftersom den gav så mycket PR är fel ute.

– Det är ingenting charmigt med att bli stämd. Vi hade ordnat distribution och tv-rättigheter i USA men Bananas* har inte visats i amerikansk tv än. Dole vick vad de ville och har skadat filmen.

Det verkar som om processen satt sina spår hos regissören. Vad och när nästa film blir, ville han inte säga så mycket om.

– Jag vill fortsätta att filma, säger han på ett sätt som nästan antyder motsatsen. Sedan förklarar han att han letar efter en historia som håller för en bra film och som är värd att lägga två års arbete på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Augustvinnare vill lyfta Norrbotten

Barn & Ung

Ann-Helén Laestadius pratade både samiska och meänkieli i sitt tacktal för Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Landets Fria

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu