BP ställs inför rätta för världens största oljeutsläpp | Fria.Nu
Fria Tidningen

BP ställs inför rätta för världens största oljeutsläpp

Den första i raden av rättegångar efter den stora oljekatastrofen i Mexikanska golfen 2010 skulle ha startat i måndags. Men nu skjuts processen upp – vilket tyder på att parterna kan komma att förlikas.

Två år efter det enorma oljeutsläppet utanför USA:s sydkust skulle det rättsliga efterspelet mot oljejätten BP ha börjat på måndagen. Men nu har rätten beslutat att skjuta upp processen. Domaren, Carl J. Barbier, tog beslutet på grund av ”juridisk effektivitet och för att ge parterna möjlighet att göra framsteg i förlikningsdiskussionerna”, skriver The New York times.

Det talas om att beslutet kan vara ett tecken på att man är nära en förlikning. Det är 116 000 privata aktörer som nu kräver BP på skadestånd för de skador som uppstått i och med katastrofen och nu alltså kan få pengar redan innan rättegången har börjat.

– Förhoppningsvis ska vi kunna nå några överenskommelser, har BP:s vd Bob Dudley tidigare sagt, enligt Financial Times.

 

Det är BP och deras partners som ska stå till svars för vad som hände när oljeriggen Deepwater horizon exploderade och sjönk utanför Louisianas kust i april 2010. Fem miljoner fat olja rann ut när en läcka inte kunds lagas på 87 dagar vilket ledde till den största oljekatastrofen i historien. Processen, som hålls i New Orleans, sägs vara världens största miljörättegång. 300 målsägandeadvokater ska bland annat ha producerat 72 miljoner sidor dokument i bevisföringen och kostnaderna för rättegången uppgår till flera miljarder dollar, skriver New York times.

 

Förutom de elva personer som dog i själva explosionen på oljeriggen drabbades en hel region av de stora utsläppen. BP hävdar bestämt att ingen enskild person eller företag kan hållas skyldig för de som drabbades. Man menar istället att ansvaret delas mellan de själva, Transocean, som ägde riggen, och Haliburton som lagade läckan. Samtidigt har aktieägare krävt en förlikning för att undvika en långdragen process, vilket kan tolkas som att företaget erkänner misstag.

 

Även om man nu kommer överens med de privata aktörerna återstår flera steg innan den juridiska processen är över. Förutom skadestånden till personerna kräver också amerikanska myndigheter på både delstatsnivå och statlig nivå att företaget ställs till svars. Man ska avgöra om företaget och dess ansvariga har handlat med grov vårdslöshet eller inte. Skulle man finnas skyldiga till det kan USA kräva 17,5 miljarder dollar enligt lagen Clean water act, skriver Financial times.

Fakta: 

<h2>Läs även: <a href="http://www.fria.nu/artikel/92111" target="_blank">De vill fälla chefer för ”miljömord”</a></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Ideologisk strid i Wisconsins nyval

Wisconsins republikanske guvernör Scott Walker har gått hårt fram mot de fackliga rättigheterna i delstaten. Starka reaktioner från gräsrotsnivå kan nu leda till hans fall när medborgarna går till historiskt nyval på tisdag.

Fria Tidningen

Arabisk kvinnokamp i fortsatt motvind

Kvinnor har spelat en avgörande roll i upproren som svept över arabvärlden. Många har hoppats på en kvinnliga frigörelse men de konkreta förändringarna har uteblivit och nu hotar en backlash. Här är fyra kvinnor som fortsätter kampen.

Fria Tidningen

De vill fälla chefer för ”miljömord”

Enskilda personer kan komma att dömas för internationellt brott mot miljön på samma sätt som folkmord. I alla fall om organisationen Eradicating ecocide får bestämma. Då skulle till exempel BP:s chefer vara personligt ansvariga för katastrofen i Mexikanska golfen.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu