Skånes Fria

Sjöjungfrur och Black Sabbath

Urban fantastik, yttrandefrihet, och gör-det-själv-projicering är bara några av de saker som kulturen erbjuder under våren i Malmö. Vi har sammanställt höjdpunkterna så att du ska ha koll.

Den samhällsorienterade teatern får i vi form av till exempel Banditteaterns årskrönika på Inkonst den 31 januari, som handlar om att själva skriva rubrikerna, medan scenkonstkollektivet Potato potato har två premiärer i vår: ”Danskjävlar – om detta må vi berätta” samt ”Piruett för kannibaler”. Institutet utforskar det sexuella begärets och kärlekens maskineri i ”Woman” på Inkonst den 19–21 april. 

På Inkonst bjuds vi i vår på flera verk som ifrågasätter scenkonstens givna ramar på olika sätt. I Ingri Midgard Fiksdal och Ingvild Langgårds ”The Orchard Ballads” 2–3 mars rubbas föreställningar om vad dans och teater är egentligen. Och i ”Avatararvo” av Ebba Petrén, Gabriel Widing m.fl. finns vare sig publik eller skådespelare, utan i stället en inbjudan till att låta sig bli styrd den 15–18 april. Amerikanska Ann Liv Young är tillbaka med två provokativa performancekonstverk: ”Mermaid show” den 17 mars och performativ parterapi i ”Sherapy – Sherry Show” den 18 mars.

Några intressanta föredrag är ”Om tid i samtida scenkonst” på Inkonst den 21 januari, ”Har modet modet att höja lönerna” den 24 januari på Mosaiken och ”Malmö – de två kunskapsstäderna”, en del av serien ”Den orättvisa staden”, den 3 februari på Malmö högskola.

När det gäller konsten finns hela spektrat från gör-det-själv till kungliga verk. Danmarks drottning Margrethe II ställer ut på Arken i Danmark 28 januari–1 juli, medan STPLN bjuder in till BYOB (Bring Your Own Beamer) den 22 januari, där den som vill tar med en projektor och visar konst eller andrabilder för publiken. Och för första gången någonsin samlas åtta av avantgardens kvinnor 1920–1940, på Louisiana den 14 februari–28 maj. Maria Lusitano visar ”Scattered cartographies”, tre filmer kretsande kring drömmen om Sverige och mötet med detta land, på Skånes konstförening den 20 januari–5 februari.Konsthallen bjuder på Tauba Auerbach och Alexander Gutke den 17 mars–10 juni.

Malmö stadsbibliotek inleder årets internationella författarscen med ett samtal om klass mellan norske Roy Jacobsen och Malmöförfattaren Torbjörn Flygt den 2 februari. Den uppmärksammade unge tysken Marcel Beyer kommer den 22 februari och den 28 mars blir det samtal med Nobelpristippade Antonio Tabucchi. Sist ut blir den sydafrikanska författaren Marlene van Niekerk den 3 maj. På Annebergsgården den 25 januari blir det författarmöte med René Vásquez Díaz och samma kväll handlar Nördcaféet på Form/design center om urban fantastik med författarna Karin Tidbeck och Nene Ormes.

Garaget har tema yttrandefrihet i januari–mars med allt från poesiuppläsning till papperstillverkning. Bland annat visas Anders Østergaards film ”Burma VJ – reporting from a closed country” från 2008 den 25 januari.

Andra filmhändelser att se fram emot är till exempel Lucy Walkers ”Waste land” den 24 januari på Doc lounge i Lund. Där visas även Mimi Chakarovas ”The price of sex” den 31 januari, Michel Rapaports ”Beats, rhymes and life: The travel of A tribe called quest” den 7 februari och Fredrik Gerttens ”Big boys gone bananas!*” den 21 februari. Den 1 februari–22 april visar Moderna Museet Malmö ett urval internationellt uppmärksammade konstfilmer.

När det gäller barn, är en höjdpunkt utställningen ”Design ? barn”, om metoder för att ta tillvara barns och unga kunskaper i designprocessen, på Form/design center 3 februari–4 april. Interaktiviteten står också i fokus på Malmö konserthus den 24 mars med en nallekonsert på temat datorspel. Malmö operas nyskrivna verk ”PS. Jag kommer snart hem!” handlar om verklighetensEfraim Långstrump den 24 april–13 maj.

Musikaliskt är det, inte oväntat, övervägande män som dyker upp på scen i Malmö framöver, till exempel Mattias Alkberg den 21 januari på KB, Talib Kweli på Babel den 28 februari, King Ferus Mustafov den 25 februari på Moriskan, Armand Mirpour på Babel den 9 mars, Jakob Hellman på Debaser 12 april och Black Sabbath på Stadion den 2 juni. Som motvikt syns bland andra Karima Nayt den 27 januari på Victoriateatern, Jill Johnson 4 mars på Konserthuset, Carminho den 9 mars på Palladium och Laleh på Konserthuset 27 april. Några grupper och samarbeten som är värda att hålla utkik efter är The master musicians of Jajouka den 25 januari på Inkonst, Front 242 på Debaser 9 februari, The Jayhawks 4 mars på KB, persiska Bihan Mortazavi och kurdiska Rojin som firar Norouz/Newroz på Moriskan den 23 mars, Che Sudaka på Inkonst den 25 mars, folk- och världsmusikgala 29–31 mars, modern klezmer med Kroke den 15 april på Moriskan samt Magnus Carlson och Ebbot Lundberg på Babel den 25 februari.

Sist men inte minst vill vi flagga för vårens upplaga av Ladyfest. Den 15–16 april blir det bland annat musik, debatt, dj-workshop och filmvisning med kvinnor som Liv Strömquist, Moa Svan och Imri Sandström på Inkonst och Palladium.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Augustvinnare vill lyfta Norrbotten

Barn & Ung

Ann-Helén Laestadius pratade både samiska och meänkieli i sitt tacktal för Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Landets Fria

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu