Fria Tidningen

Stark kritik mot Durbanavtalet

Efter nästan två dagars försening enades ministrarna som deltog i COP17 om att skjuta upp beslut om ett nytt bindande avtal till 2015. Medan EU och Sydafrika jublade över resultatet målar aktivister upp en dyster framtid. "Folkmord och ekomord kommer att nå hittills okända proportioner," kommenterade Pablo Solón, Bolivias före detta FN-ambassadör.

Klockan fem i söndags morse enades världens regeringar om att fortsätta en process som ska leda till ett bindande klimatavtal år 2015 och tas i bruk år 2020. Medan EU kallade Durbanavtalet ett ”historiskt genombrott” och värdlandet Sydafrika menade att det var ett resultat att vara stolt över och ett steg på vägen att ”rädda morgondagen”, uttryckte sig andra länder annorlunda.

– Den här överenskommelsen kommer att döda oss allihop. Det är en fars, säger Venezuelas ambassadör Claudia Salerno till brittiska The Guardian.

Överenskommelsen går bland annat ut på att omförhandla ett nytt klimatavtal. Denna gång har USA – som inte skrivit under Kyotoprotokollet – gått med på ett framtida avtal, vilket har setts som en stor seger. Samtidigt ska Kyotoprotokollet förlängas från och med 1 januari 2013. 100 miljarder US-dollar ska sättas in i en fond till och med år 2020 för att hjälpa utvecklingsländer att hantera klimatförändringarna.

Men många menar att klimatfonden användes som ett verktyg för att få framför allt Kina, Indien och Brasilien, som länge har tvekat att skriva under förslaget att slutligen acceptera det. Och trots löftena om pengar ses fonden inte som en fullgod kompensation för det svaga förhandlingsresultatet.

– Det är omoraliskt att be utvecklingsländer sälja sig själva för 100 miljarder dollar, säger Claudia Salerno.

Och det faktum att Världsbanken hanterar fonden gör att klimataktivister ser på den med skeptiska ögon.

– Vi behöver en klimatfond som finansierar folk i utvecklingsländer och som är helt oberoende av odemokratiska institutioner som Världsbanken. Banken har en lång historia av att finansiera projekt som förvärrar klimatstörningar och fattigdom, kommenterar Lidy Nacpil från organisationen Jubilee south i ett pressmeddelande.

Men det stora bakslaget enligt klimataktivisterna är misslyckandet att nå en bindande överenskommelse som kräver kraftiga nedskärningar av utsläpp. Målet har varit att hålla den globala temperaturökningen på max två grader celsius, för att förhindra de värsta effekterna. Men nu befarar aktivister att temperaturen kan komma att stiga upp till fyra grader, med de högsta ökningarna i Afrika.

”Det här kommer att benämnas som det förlorade årtiondet i kampen mot klimatförändringar. Folkmord och ekomord kommer att nå hittills okända proportioner”, kommenterade Bolivias före detta FN-ambassadör Pablo Solón.

Och trots officiella försäkringar om att det kommande avtalet kommer att vara bindande och att alla länder, inklusive USA, kommer att delta i detta finns det detaljer i Durbanöverenskommelsen som oroar:

– USA lyckades få in en avgörande klausul för att kunna ändra sig i framtiden och det kan lätt förhindra att nästa stora klimatöverenskommelse blir lagligt bindande, säger Kumi Naidoo, ordförande för Greenpeace.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”De kom till Durban för att begrava Kyoto”

Aktivister från hela kontinenten deltog på lördagen i en färgsprakande demonstration för ett bindande klimatavtal och för en rättvis klimatfond. Men förhoppningarna om ett genombrott under mötet är fortsatt låga.

– Det är verkligen orättvist – Afrika lider mest av klimatförändringarna, och nu begraver de det enda bindande avtalet här, säger den sydafrikanske forskaren Kamoji Wachiira.

Fria Tidningen

Aktivister sätter press på klimatmötet

Aktivister från hela Afrika har strömmat till Durban för att sätta press på de utvecklade länderna att minska sina utsläpp och ge stöd till utvecklingsländer så att de kan anpassa sig till klimatförändringarna. Att regeringarna kommer överens om ett bindande avtal är den allra viktigaste frågan, menar många aktivister.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu