Fria Tidningen

Brister i säkerheten på svenska kärnkraftverk

Beredskapen inför extrema situationer måste förbättras på svenska kärnkraftverk. Den bedömningen gör Strålsäkerhetsmyndigheten som i veckan tog emot de stresstester som gjorts av kärnkraftsbolagen.  

I veckan lämnade EU:s kärnkraftverk resultatet för de stresstester som gjorts med anledning av kärnkraftsolyckan i Fukushima, tidigare i år. Testen har gjorts för att undersöka hur väl anläggningarna klarar påfrestningar från bland annat jordbävningar, översvämningar, terroristattacker och förlust av strömförsörjning. Strålskyddsmyndigheten har nu börjat gå igenom materialet från de svenska kärnkraftverken Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. En första bedömning från myndigheten visar bland annat att det saknas beredskap om det skulle ske en olycka i flera reaktorer samtidigt, liksom i Fukoshima.

– Det handlar om att man måste stärka de gemensamma resurserna. Det kan handla om större beredskap centralt, till exempel fler folk, uthållig dieselkraft och över huvud taget bättre tillgång till förnödenheter, säger Lars Gunsell, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Vissa anläggningar klarar heller inte de säkerhetskrav som finns gällande jordbävningar.

– Det är i första hand analyserna av hur en jordbävning kan påverka säkerheten som är ofullständiga. Men de nya kraven för till exempel jordbävningar har de fått på sig till 2013 för att uppfylla, säger Lars Gunsell.

Den 15 december ska Strålsäkerhetsmyndigheten rapportera slutsatserna av stresstesterna till regeringen. Fram till dess kommer materialet fortsätta att granskas.

– Det här är en första bedömning. Vi fick materialet i tisdags och vi kommer nu till exempel titta på om de åtgärder som bolagen föreslår är tillräckliga.

Senare i vår kommer man jämföra de nationella resultaten i EU för att titta på om man ligger på samma nivå vad gäller säkerhetsbedömningen och åtgärdsförslag. En styrka med de svenska anläggningarna är, enligt Lars Gunsell, de haverifilter som gör att radioaktiva ämnen kan filtreras bort vid ett haveri, vilket gör att de kan klara av en härdsmälta.

– Vi installerade dem redan på 80-talet efter olyckan i Harrisburg. Vi kan konstatera att om Fukushima haft samma haverifilter hade konsekvenserna blivit mer lindriga än de blev.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rasmus gömde sig i 38 timmar

Kärnkraft

Rasmus Törnqvist befann sig under taket till ett ställverk, utanför Forsmark, i 38 timmar utan att upptäckas. Han är positiv till att folk ser allvaret i vad Greenpeaces aktion visat men hoppas att det också ska leda till en bredare diskussion om kärnkraftens framtid.

Fria Tidningen

Vakter vid kärnkraftverk kan få bära vapen

Ordningsvakter vid svenska kärnkraftverk ska kunna bära skjutvapen. Det föreslår en ny utredning som tagits fram av ett antal myndigheter för att bättre skydda kärnkraftverken mot angrepp.

Fria Tidningen

Granskningen av SKB:s ansökan inleds

I onsdags ansökte svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, tillstånd att få bygga ett slutförvar för kärnavfall i Sverige. Nu påbörjas en granskningsprocess som kommer ta minst två år. Greenpeace, som har kritiserat slutförvaringsmetoden, kommer hålla ögonen på granskande myndigheter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu