Skånes Fria

Han sätter Malmö på kartan i den arabiska filmvärlden

Mouhammad Keblawi är inte bara mannen bakom Malmö arab film festival. Han är själv filmskapare och har blivit lite av en skånsk filmkommissionär i arabvärlden.

I december förra året var han i Dubai för att prata om hur det är att göra film i Malmö.

– Jag försöker marknadsföra regionen lite, säger han blygsamt. Och det är roligt att Malmö har hamnat lite på kartan bland arabiska kollegor i branschen.

– Malmö är en liten och stor stad samtidigt. Här finns så många olika nationaliteter på liten yta. Det blir ett spännande klimat att jobba i.

Själv är Mouhammad Keblawi palestinier, men har bott i Malmö i tjugo år med ett kortare avbrott när han arbetade på en arabisk tevekanal i Dusseldorf. Han började jobba med film på nittiotalet. Innan dess var han själv skådespelare och dramapedagog, bland annat i Dubai och Syrien, där han växte upp.

Efter beredskapsarbete på Mediaverkstaden där Ralf Ivarsson och Lennart Ström, som senare skulle starta Film i Skåne jobbade, visste han att det var film han ville arbeta med.

– Vi pratade faktiskt redan då om att jag skulle göra en arabisk filmfestival. Det var 1996. Men nu ligger det mer rätt i tiden.

Keblawis film Blommor och betong var hans första internationella långfilmsproduktion, en samproduktion mellan Syrien, Tyskland och Sverige.

Fakta: 

<h2>Läs även: <a href="http://www.malmofria.nu/artikel/89649">Det våras för den arabiska filmindustrin</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SD gror ur maktlösheten på myllan

Svaret på Sverigedemokraternas framgångar är att ge möjligheterna åter till dem som inte längre har några, skriver Anna Maris.

Fria Tidningen

Ljudboken i ny form

Ljudbok på usb-sticka är framtiden. I alla fall om man frågar förlaget Andra världar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu