Vegomässan som slår hål på myter och fördomar
Idén bakom Vegomässan är att slå hål på fördomarna om djurrättsaktivister som negativa motsägare enligt Björn Gadd, en av eldsjälarna bakom mässan som går av stapeln på lördag på Amiralen i Folkets Park.
Arrangörerna bakom evenemanget är Djurrättsalliansen. Organisationen som stått för både mink och grisavslöjanden sadlar nu om och ordnar en mässa. Björn Gadd, en av eldsjälarna bakom mässan, berättar att bakgrunden är en idé om att slå hål på fördomarna om djurrättsaktivister som negativa motsägare. Med Vegomässan vill man informera på ett positivt sätt.
– Det bästa sättet att motbevisa skeptiska är att bjuda dem på en jävligt god kaka, säger han.
Och kakor blir det. I Vegomässans blogg kan man läsa att de experimenterat fram kakor, chokladiga muffins och lyxiga pajer för att ge besökarna en sockerchock de sent ska glömma.
I år utökar man mässan med en förfest och en efterfest. Förfesten kommer att äga rum söndagen innan mässan på Kristianstadsgatans rondell vid Folkets Park. Där kommer det att bjudas på musik, grillning och inspirerande graffitimålning som en liten preview av vad som komma skall.
Ingen mässa utan utställare. Den danska djurrättsorganisationen Anima, Malmös största ekobutik Astrid och Aporna och Lush som säljer vegansk kosmetika som inte är djurtestad bland andra deltar.
Löparklubben Vegan runners IK informerar om sin filosofi. De tar kål på fördomen att idrottare måste äta animalier för att prestera. Björn Paxling, vegan runner från Malmö berättar att de kommer att ställa ut inspirerande böcker och tidskrifter om idrott och näringslära på mässan.
– Vi vill locka fler medlemmar, få fler veganer idrottsintresserade och visa att det går utmärkt att kombinera hård träning med god vegankost, berättar han.
Vem som helst är välkommen att bli medlem, men om man ska springa för klubben så bör man vara vegan eller ha som mål att bli vegan. Tack vare att Vegan runners är knutna till Friidrottsförbundet kan man dessutom anmäla sig till tävlingar och avancera i sin löpning.
– Vi är oerhört tacksamma gentemot arrangörerna som slitit massor av timmar och skapat en mässa i världsklass, säger Björn Paxling som är säker på att mässan kommer ha positiv inverkan på besökarna. Själv kommer han troligen att äta alldeles för mycket godsaker i caféet och har därför redan nu planerat in ett hårt träningspass dagen efter.
Maten står i centrum på mässan. Programmet innehåller även en Cooka-long med två vegokockar som tillsammans med två profiler ska laga mat live inför publik i ”lite 90-tals-anda”.
Björn Gadd berättar att det inför årets mässa lagts extra fokus på att bjuda in kommuner och institutioner som skolkök och kriminalvården. Och det blir föredrag om vegomat i storkök.
– Vi hoppas att det ska bli en succé. Om man ska införa köttfria dagar i exempelvis skolor så måste personalen kunna laga bra vegetarisk mat, annars håller det inte, säger Björn Gadd.
