Fördjupning


Christina Gratorp
Fria Tidningen

Rättviseförmedlingen startades av PR-konsulten Lina Thomsgård som ett initiativ för att hjälpa före

Rättviseförmedlingen startades av PR-konsulten Lina Thomsgård som ett initiativ för att hjälpa föreningar och företag att uppnå jämställdhet. Genom att förmedla namn på personer som besitter kunskap inom områden där det finns en starkt normativ bild av vem som vanligtvis jobbar där kan man hjälpa till att hitta folk från underrepresenterade grupper.

Med hjälp av Rättviseförmedlingens lista över till exempel kvinnliga webbprogrammerare ser man enkelt att det finns andra än män som kan koda. Listorna fungerar som bevis för att det finns alternativ och gör det svårare att hävda att det inte fanns möjlighet att skapa ett mer jämställt samhälle. Detta skapar kvinnliga förebilder som sysslar med teknik, vilket i sin tur ökar chanserna för kvinnor att hitta till fri programvaruvärlden.

Liksom fri programvara är Rättviseförmedlingen ett bra exempel på självorganiserande verksamhet. Genom förmedlingens 25 000 medlemmar kan tips spridas och personer som passar för olika uppdrag lätt hittas. Hackermentaliteten som präglar fri programvara finns också inom Rättviseförmedlingen. Allas bidrag räknas och bidragen blir i sig ett bevis på att rörelsen behövs. Det kostar ingenting att använda sig av Rättviseförmedlingens tjänster och informationen är öppen för alla som vill ta del av den. Via bland annat sociala nätverk sprids kunskap och tips vidare och det finns alltid någon som vill ta över stafettpinnen. Tillsammans blir bidragen större än de enskilda delarna och nätverket blir en egen organism som kan växa ännu mer.

http://rattviseformedlingen.se/

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Internet nära oss

Det ter sig svindlande, ändå helt naturligt. Vi kopplar in en sladd i väggen och på några sekunder hämtar vi en hemsida från en serverhall i USA, inleder en chattkonversation med vän i Australien och beställer en t-shirt från en butik i Tokyo. Vi hinner inte dricka första koppen kaffe på morgonen innan datorn har skickat små meddelanden ett par varv runt jordklotet utan att vi har behövt röra oss längre än ett par meter i lägenheten. Men sällan ställer vi oss frågan hur denna blixtsnabba infrastruktur egentligen fungerar, inte heller på vems villkor den tar oss till näts med en svindlande hastighet. Vem är det egentligen som bestämmer över en infrastruktur som utan att blinka hoppar mellan länder; ja till och med mellan kontinenter och ibland upp genom en satellit i rymden och ned igen?

Fria Tidningen

Freedom box

Freedom box-projektets mål är att låta användare återta kontrollen över internet från stater, företag och leverantörer. Genom att samla existerande teknik i ett lättanvänt och billigt format ska detta bli verklighet.

Fria Tidningen

Argument denna vecka

Detta är grand finale för serien om fri programvara i Fria Tidningen. I alla fall för den här gången. Min förhoppning är att alla vid något tillfälle under seriens gång har hittat någonting relaterat till fri programvara som är intressant. Jag hoppas också att programtipsen har varit intressanta och användbara.

Fria Tidningen

Nördfeministisk kraftsamling

På internet, liksom utanför, finns det grupper som samlar tjejer och jämlikhetskämpar med liknande intressen. Ur ett fri programvaruperspektiv vill jag lyfta fram några stycken, för att visa att de finns och verkar för en friare och mer jämställd fri programvaruvärld.

Fria Tidningen

En friare fri programvara

Fri programvara handlar om frihet, frihet att låta kreativiteten flöda och möjligheten att dela med sig av den. Är det i praktiken så, som många hävdar, att det inom fri programvara inte finns några jämställdhetsproblem eftersom det ligger i dess natur att vara fri? Alla med de ekonomiska och praktiska förutsättningarna har ju möjlighet att bidra till valfritt fri programvaruprojekt, alla kan vara med. Men hur ser det egentligen ut i dag?

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu