Arabisk vår mot krigisk vinter | Fria.Nu
Fria Tidningen

Arabisk vår mot krigisk vinter

I februari slog arabvärldens revoltvåg till i Bahrain, och hotade att slå rot i Saudiarabien. I mars krossade den saudiska regimen ropen på demokrati genom stenhård repression och religiös propaganda. Nu hotar saudiernas hårda ton mot shiamuslimer och Iran att skapa ödesdigra regionala konflikter.

Det var början på mars, små demonstrationer hade blossat upp i Saudiarabien, massorna vällde i grannlandet Bahrain, och allt tycktes möjligt. Förväntningarna var höga när det kallades till protester på ”Vredens dag” i Saudiarabien. Men den 11 mars blev snarare Vändningens dag. Gatorna fylldes inte av demonstranter utan av säkerhetsstyrkor. I moskéer över hela landet predikade regimlojala religiösa ledare om att fredliga demonstrationer är en synd.

Fyra dagar senare gick saudiska trupper in i Bahrain och slog tillsammans med säkerhetsstyrkor från Bahrain och Förenade Arabemiraten ned demonstrationerna med våld.

– Saudiarabien behövde det här lilla äventyret i Bahrain, säger Madawi al-Rasheed. Hon är professor i antropologi vid King’s College i London och har forskat länge kring saudisk historia, samhälle och politik.

Madawi al-Rasheed påminner om att de religiösa dynamikerna i regionen är komplexa och omöjliga att dela in i kategorier som ”shia” och ”sunni”. Samtidigt är Saudiregimens taktik just att förenkla den dynamiken.

– Regimen använder Bahrain för att kanalisera motstånd mot regimen till motstånd mot en yttre fiende. På så sätt hoppas de vinna stödet från sunnimuslimerna i Saudiarabien. Samtidigt skapar de en fobi för Iran, de sprider rädslan om att Iran är på väg att ockupera hela Gulfregionen och förgöra alla sunnimuslimer på den arabiska halvön.

Bahrain och Saudiarabiens ledare anklagar båda Iran för att bära skulden för demonstrationerna i Bahrain (som utgjordes främst av shiamuslimer), en uppgift som politiska analytiker motsäger. Och Bahrains ledare säger nu att saudiska trupper måste stanna i landet för att skydda bahrainierna mot Iran; saudiska trupper rapporteras genomföra nattliga och våldsamma räder mot oppositionella bahrainer och mot fattiga områden där majoriteten av befolkningen är shiamuslimer.

Relationerna i regionen har allvarligt försämrats. I slutet på mars rapporterades att iranier kastat sten mot den saudiska ambassaden i Teheran. I slutet på april anklagade Bahrain en iransk diplomat i landet för spionverksamhet och beordrade denne att lämna landet. Och härom dagen uppmanade Bahrain alla arabländer i regionen att följa deras exempel och starta en handelsbojkott mot Iran.

Den saudiska regimen har, för stunden, tystat kraven på demokratiska reformer, men det kommer med ett högt pris. Madawi al-Rasheed berättar att Saudiarabien nu eskalerar sin religiöst motiverade militarisering.

– Varenda krig som saudierna har varit inblandat i den senaste tiden, som i Jemen 2009-2010 och nu i Bahrain, målar saudierna upp som ett religiöst krig.

– Saudierna förstår inte att dessa religiösa krig kommer att skapa verklig fiendskap i regionen vilket i förlängningen kan leda till ett krig med Iran. Jag tror inte att det kommer hända, för varken Saudiarabien eller Iran är redo för det. Men det råder redan ett mediakrig mellan länderna.

Antropologiprofessorn understryker att västvärlden har ett tungt ansvar. Det kommer aldrig, säger hon, bli verklig demokrati i Bahrain, och än mindre i Saudiarabien, så länge västvärlden understödjer regimerna.

– Väst har alltid sett saudierna som en sköld mot terrorism. Men i själva verket är terrorismen en välmående bakteriehärd i Saudiarabien. För att ta ett exempel: den saudiska regimen sponsrar och för befäl över religiösa grupper som pratar om att döda otrogna – inte i Väst, utan andra muslimer. I Bahrain finns det just nu saudiska grupper, som lyfter lön från den saudiska staten, som ränner runt och lägger upp Youtube-videos och tjatar om otrogna som inte är några andra än shiamuslimer i Bahrain.

Hon hoppas att Västs ledare ska förstå att det ligger i deras intresse att sluta stödja diktaturregimerna.

– Mubarak i Egypten, Ben Ali i Tunisien, och nu senast Gaddafi - alla sade de att om ni gör er av med mig så kommer ni att få al-Qaida. Men strategin att använda diktaturer som sköldar slår tillbaka gång på gång. Det ligger inte i västländernas nationella intressen att sälja vapen till diktaturer så att de kan använda dem mot sina egna befolkningar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Barack Obamas sjätte front

Ett amerikanskt obemannat flygplan fällde bomber över Somalia förra veckan, rapporterar Washington Post. Två personer ska ha skadats, båda beskrivs som ledare för den somaliska rebellgruppen al-Shabab.

Fria Tidningen

Danmark utvisar slavar och lagbrytare

I fredags röstade det danska folketinget (med 97 mot 7 röster) igenom en ny lag som säger att alla utlänningar som döms till fängelse i en dag eller mer, ska utvisas. Såvida det inte ”med säkerhet” strider mot internationella konventioner.

Fria Tidningen

Flykten till EU ska stoppas

EU-ländernas stats- och regeringschefer kunde under sitt möte i slutet på förra veckan inte komma överens om hur de skulle lösa sina inre ekonomiska problem. Toppmötet hittade däremot svar på hotet som uppfattas komma utifrån: migranter.

Fria Tidningen

Är du en indignado?

Termen ”indignado” myntades av spanska demonstranter som var indignerade över Spaniens nedskärningar och oförmåga att hantera ekonomi och arbetslöshet.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu