Fria Tidningen

Reaktion mot främlingsfientlighet

På 90 minuter och med en ensemble på 18 elever från Livets ords kristna gymnasium hoppas teaterläraren Janya Cambronero skapa en ökad förståelse förflyktingproblematiken.

– Jag vill på det här viset ge dem en röst och en möjlighet att berätta sin berättelse, säger hon.

I går tisdag hölls premiärföreställningen för den helt nyskrivna pjäsen INGEN SER EN. Men jag finns på Västmanlands-Dala nation i Uppsala. För manus och regi ansvarar Janya Cambronero. Pjäsen kom till som en reaktion på det senaste skolvalet.

– Sverigedemokraterna fick väldigt höga siffror och jag känner att många unga har en mycket märklig hållning gentemot flyktingar i dag. På det här viset hoppas jag kunna förmedla vad det innebär att vara på flykt och att publiken kan sätta sig in i utanförskapet det för med sig.

Den 18 personer starka ensemblen har ägnat avsevärt många timmar under de senaste två månaderna åt att få stil på föreställningen. Uppsala Fria besöker dem dagen före premiären, genrep med smink, kostym och ljussättning står på dagordningen. Scenen är naket svart, scenografin utgörs av skådespelarna och några kuber och ljuset.

– Jag vill skapa närhet till publiken, redan innan hade jag en estetisk-visuell önskan med scenen i mitten och publik på tre sidor.

Handlingen är löst baserad på Odysséen och fokuserar på osynliggörandet av det jobbiga vi människor väljer att blunda för. En familj flyr med båt till Sverige från ett krigshärjat land. Båten förliser och familjen, som består av en mamma och två döttrar, splittras. Olika former av möten går som en röd tråd igenom hela pjäsen och berör mörka delar av verkligheten såsom trafficking, främlingsfientlighet, hemlöshet och segregation. Men det finns även ljuspunkter.

– Vi vill även visa exempel där integration fungerar. Det är ett potpourri av olika scener, lite positivt men mest negativt.

Pjäsen är för alla men är skriven med gymnasieelever för ögonen, därför har en inbjudan gått ut till kommunens gymnasielever som kan se den gratis. Responsen har dock varit blandad.

– Halvt okej, inte riktigt som vi hoppats. Jag hade nog önskat att vi hade haft ett högre tryck på tillströmningen. Men onsdagen är redan fullbokad och torsdagen ser bra ut.

Tror du att er koppling till Livets ord kan ha något att göra med trögheten i responen, det vill säga tror du att det kan utgöra ett hinder för er?

– Jag tror inte det, inte som jag har märkt av. Men man vet ju aldrig. Vi har varit väldigt tydliga med budskapet, att det handlar om flyktingproblematiken.

I dag onsdag och i morgon torsdag ges två föreställningar per dag, kl 13.00 och 19.00.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Sverige är inte moget för fundraising”

Förra året startade den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna genom mångsysslaren Kent Wennman en fundraisingsajt som kallas hjärteprojektet. En plattform på nätet där kulturarbetare, finansiärer och publik kan mötas.

Uppsala Fria

Slottet och bruken får bidragen

Musiksvepet har stannat i Tierps kommun. Med små medel för föreningar att söka och med sommarstängda fritidsgårdar, blir sommaren lång och tyst för Tierps unga.

Fria Tidningen

Mycket Balkan denna sommar

Denna vecka stannar Uppsala Fria och tittar lite på musikutbudet i Uppsala kommun. Sommarscenen Parksnäckan i Stadsträdgården drivs från i år helt och hållet av Kulturhjältarna. Dock kvarstår den ordinarie programverksamheten.

Fria Tidningen

Tankeväckande färgmissbruk till salu

Jag är född i Stockholm 1948 men har bott i Uppsala i många år. Somrarna brukar jag tillbringa i Orbaden, som ligger i Hälsingland, där ”morrötterna” finns. Så inleder Hågabybon Margareta Fundelius sin presentation inför utställningen Till salu på Galleri 1 i Uppsala.

Fria Tidningen

Murarna på Nordirland mer påtagliga än någonsin

Han besökte Nordirland första gången i slutet av 80-talet och blev tagen av problematiken. I höstas släppte författaren och folkhögskoleläraren , tillika Gottsundabon, Jan Pettersson ytterligare en bok på temat, den femte i ordningen, ”Murarna i Belfast”.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu