Murarna på Nordirland mer påtagliga än någonsin | Fria.Nu
Fria Tidningen

Murarna på Nordirland mer påtagliga än någonsin

Han besökte Nordirland första gången i slutet av 80-talet och blev tagen av problematiken. I höstas släppte författaren och folkhögskoleläraren , tillika Gottsundabon, Jan Pettersson ytterligare en bok på temat, den femte i ordningen, ”Murarna i Belfast”.

FOTO

Murarna i Belfast – fotoutställning baserad på boken med samma namn av författaren Jan Pettersson och fotografen Frankie Quinn (Global förlag, 2010) VAR Gottsunda bibliotek PÅGÅR T o m 9 februari.

I snart 20 år har författaren och folkhögskoleläraren Jan Pettersson följt händelseutvecklingen på Nordirland. Den senaste boken, den femte i ordningen, är till skillnad från de tidigare och betydligt tyngre, mer av en reportagedokumentär bok. Murarna i Belfast bygger till stor del på bilder. Sammanlagt tre artiklar ligger som fonder till avskalade och direkta bilder som möjliggör jämförelser, mellan nu och då, ur den irländske fotografen Frankie Quinns liv.

– Frankie har ju bott i Belfast i hela sitt liv. Jag träffade honom första gången på 70-talet när jag jobbade som frilans, jag har följt honom sedan dess, säger Jan Pettersson

Han berättar med stillsam intensitet historien om Nordirland. Det märks att han är van vid att ha publik, som den folkhögskolelärare han är i grunden – han har undervisat i Freds- och konfliktstudier vid Skinnskattebergs folkhögskola 1994.

– Fram till 2005 var jag på Nordirland sex till sju veckor varje år, jag åkte dit med klasserna som en del i deras utbildning.

Jan Pettersson tecknar snabbt en bild av fysiska hinder som blir alltmer svårforcerade, trots att processen gått från murarnas uppförande och öppen konflikt 1969 till fredsavtalet 1998.

Boken som den just nu pågående fotoutställningen på Gottsunda bibliotek i Uppsala är baserad på inleds talande med ett citat av Uppsalaprofessorn Peter Wallensteen, freds och konfliktforskare: ”Man kan inte prata om verklig fred på Nordirland förrän murarna är borta.”

– Han har rätt. Våldet är borta. Då patrullerade brittiska soldater gatorna med skjutklara gevär. Men murarna är kvar, det har kommit upp högre och fler sedan dess, och kan på så vis symbolisera fredsutvecklingen.

Men Jan Pettersson är ändå försiktigt optimistisk och spekulerar i om inte det väntar en ljusning ändå runt hörnet. Han pekar på att fredsavtalet ändå gav ett maktdelningssystem som ger både nationalister och unionister inflytande även om tendensen av en polarisering är tydligare än integreringen. Problemet är, som han ser det, att grundproblematiken kvartår, om vart Nordirland ska höra – till Storbritannien eller Republiken.

– Konflikten måste lösas även politiskt. Nu bearbetas det som har hänt, det finns en liknande utveckling i till exempel Sydafrika med Sanningskommissionen. Det råder olika uppfattningar om historien, ja, även om framtiden – och de hänger ju ihop.

Redan denna helg är Jan Pettersson tillbaka på Nordirland för att göra lite research. Han har flera bokprojekt och framtida uppslag i pipeline. Närmast väntar vårsläppet av ytterligare en bok om Nordirland, Bloody Sunday, men även böcker om Sydafrika och Sri Lanka står på lut.

Bilden ovan: Bombay Street W. Belfast, ett av de många foton av Frankie Quinn som just nu ställs ut på biblioteket i Gottsunda.

Bibliotekets öppettider: måndag–torsdag kl 10–19, fredag kl 12–19, lördag kl 10–15 och söndag kl 12–15.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Sverige är inte moget för fundraising”

Förra året startade den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna genom mångsysslaren Kent Wennman en fundraisingsajt som kallas hjärteprojektet. En plattform på nätet där kulturarbetare, finansiärer och publik kan mötas.

Uppsala Fria

Slottet och bruken får bidragen

Musiksvepet har stannat i Tierps kommun. Med små medel för föreningar att söka och med sommarstängda fritidsgårdar, blir sommaren lång och tyst för Tierps unga.

Fria Tidningen

Mycket Balkan denna sommar

Denna vecka stannar Uppsala Fria och tittar lite på musikutbudet i Uppsala kommun. Sommarscenen Parksnäckan i Stadsträdgården drivs från i år helt och hållet av Kulturhjältarna. Dock kvarstår den ordinarie programverksamheten.

Fria Tidningen

Reaktion mot främlingsfientlighet

På 90 minuter och med en ensemble på 18 elever från Livets ords kristna gymnasium hoppas teaterläraren Janya Cambronero skapa en ökad förståelse förflyktingproblematiken.

– Jag vill på det här viset ge dem en röst och en möjlighet att berätta sin berättelse, säger hon.

Fria Tidningen

Tankeväckande färgmissbruk till salu

Jag är född i Stockholm 1948 men har bott i Uppsala i många år. Somrarna brukar jag tillbringa i Orbaden, som ligger i Hälsingland, där ”morrötterna” finns. Så inleder Hågabybon Margareta Fundelius sin presentation inför utställningen Till salu på Galleri 1 i Uppsala.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu