Fria Tidningen

Trotsar Vasaloppets diskriminerande regler

Å ena sidan finns ett myndighetsbeslut på att rörelsehindrade personer ska få åka Vasaloppet. Å andra sidan sätter tävlingsreglerna stopp för just dessa tävlande. Men Anders Olsson, vasaloppsåkare i sitski, vill trotsa problematiken och hoppas kunna åka Vasaloppet för tredje gången nästa helg.

Under Vasaloppet måste de tävlande kunna ta sig fram för egen hand, utan hjälp av andra, enligt det internationella skidförbundets regler.

Det skapar svårigheter för rörelsenedsatta åkare som använder sittkälke.

– Vi vill inget hellre än att alla som har möjlighet ska få delta. Men vi är sorterade under idrottens lagar och regler, säger Vasaloppets vd Jonas Bauer.

Regeln som ligger till grund för problematiken innebär att de tävlande åkarna ska genomföra loppet på skidor endast med hjälp av muskelkraft och utan hjälp av andra. Och så länge som rörelsenedsatta inte har en egen Vasaloppsklass att tävla i är de hänvisade till motionsloppet Öppet spår. Om sitski-åkarna ställer upp i tävlingsklassen kan den tävlande stoppas och diskas av internationella skidförbundets delegater på plats.

– Om du då säger att muskelkraft ska tas bort i det som är tävlingsreglerna, då tar man bort grundbyggstenen i tävlingsformen längdskidåkning, säger Jonas Bauer.

På Svenska skidförbundet är Per-Åke Yttergård ansvarig för nationell verksamhet. Han har inte själv varit med och skapat regeln som kräver muskelkraft, men den följs på alla tävlingar i Sverige. Bakgrunden till denna bestämmelse har sin största del i faran för skador och olyckor i spåret, tror Yttergård.

– Självklart är det en ökad olycksrisk. De som åker sitski sitter betydligt lägre ner och det är mycket stavar som viftar runt dem. Det är så de har resonerat, men det är internationella skidförbundet som ska svara på denna fråga, säger Per-Åke Ytterberg.

Nils Duwähl, vice ordförande på DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, anser att det borde vara lagstiftning och inte förbundsföreskrifter som gäller i spåren:

– Regler är ju till för att brytas, det tycker jag. Knäpp regel det där. På andra sidan har vi FN:s konvention där man gått med på att vi inte diskriminerar folk på grund av rörelsenedsättning, det borde skidförbundet också acceptera, säger Nils Duwähl förste vice ordförande i DHR.

Anders Olsson från Hagfors är en aktiv sitskiåkare som har stavat sig genom de nio milen mellan Sälen och Mora vid två tillfällen. När han sitter i sin sittkälke med skidorna fastspända befinner han sig ungefär 30 cm ovanför marken, vilket ger honom en totallängd runt 1.20–1.30 meter. Det svåra för honom i hans skidåkning är att hålla sig i spåren.

– Vi har ju alltid personer med oss som bromsar oss i nerförsbacke, det sägs vara det stora problemet. Men vi har ju folk med som håller emot, säger Anders Olsson och fortsätter:

– Du ska se om tio år är det en egen klass, med sitski. Det är ju stort i Norge, jättestort. Det kanske måste vara någon som måste visa vägen, så att de öppnar för andra, säger Anders Olsson som är anmäld till Vasaloppet i år igen.

Bakgrunden till problematiken är ett DO-avgörande från 2009 som gav rörelsenedsatta rätt att delta i Vasaloppets tävlingsklass. Ärendet rörde en man som nekats att delta i Vasaloppets motionsklass för att han använde sig av en sitski. Orsaken som angavs var att han var en säkerhetsrisk för sig själv och de andra åkarna i spåret. Myndigheten gav mannen rätt att delta i alla lopp som ingår i Vasaloppet, i enlighet med FN-konventionen mot diskriminering av rörelsenedsatta människor.

Fakta: 

Vasaloppet har funnits sedan 1922 och går mellan Sälen och Mora, en sträcka på nio mil. Tävlingen körs enligt tradition alltid den första söndagen i mars vilket betyder 6 mars i år.

I år är det nära 57 000 åkare anmälda, 15 800 av dem kommer att åka i tävlingsklassen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu