Fria Tidningen

Aikido – en tävling i vem som mår bäst

Aikido är en japansk kampkonst som helt saknar anfallstekniker. Den utövas både med och utan vapen – men handlar varken om att tävla eller besegra en motståndare.

FRIA har hälsat på hos Göteborgs aikidoklubb för att ta reda på fördelar och nackdelar med att inte tävla.

Det är tyst. Koncentrationen i dojon är hög. Då och då bryts tystnaden när någon av medlemmarna i Göteborgs aikidoklubb faller ner med en kraftig duns på den tygklädda gummimattan. Trots att det ser våldsamt ut är det ingen kamp.

– Syftet är inte att besegra en angripare eller fiende utan att utvecklas – och att göra det tillsammans, säger Jöran Fagerlund, 5 dan, instruktör och själv Aikidoutövare sedan 27 år.

Vi befinner oss i en källarlokal i Guldheden i Göteborg. Här finns dojon, träningslokalen, där både män och kvinnor, gamla som unga samlas regelbundet för att träna aikido. På väggarna finns ställningar för jo och bokken det vill säga de stavar och träsvärd och som används när man tränar bukiwaza, det vill säga träning med vapen. På ena långsidan sitter svartvita foton på Morihei Ueshiba, aikidons grundare och hans elev Morihiro Saito.

 

Aikido är en kampkonst med tusenåriga traditioner. Teknikerna som används är hämtade från olika japanska stridskonster. Men till skillnad från andra budogrenar, som till exempel judo och karate, finns det ingen tävling i aikido.

– Vi tränar för att utvecklas och må bra. Därför blir det konstigt att tävla, det skulle vara en tävling i vem som mår bäst, säger Jöran Fagerlund och ler.

 

Jöran Fagerlund berättar att avsaknaden av tävling gör att det skapas en miljö utan konkurrens, där alla kan utvecklas i sin egen takt.

– I aikido tjänar vi på att hjälpa varandra. Om jag hjälper min partner att utvecklas snabbt får jag själv träna i en mer positiv miljö. I andra tävlingsidrotter, som till exempel lagsporter, kan min hjälp göra att min kompis blir för duktig. Vid nästa uttagning kanske han eller hon kommer med i laget, men inte jag.

Även om man inte tävlar finns det olika graderingar i aikido, precis som i många andra budogrenar. I Göteborgs aikidoförbund har man valt att inte ha graderingar i barngrupperna.

– Tanken med en grad är att man ska få en bekräftelse på sin individuella utveckling. Men barnen jämför sig lätt med varandra. Numera får alla varsitt diplom istället, säger Jöran Fagerlund.

 

Han ser egentligen inga nackdelar med att inte tävla.

– Det är klart att tävlingar är spännande. Men vi åker på träningsläger, har uppvisningar och graderingar. Så det finns ändå aktiviteter med nerv och spänning

aikido innehåller både grepp- och kasttekniker. Övningarna ska ge både fysisk och mental träning. Fokus och disciplin är viktigt.

– Som nybörjare sker träningen i ett lugnt tempo. Först när man blir mer erfaren går tempot upp och fallen blir högre. Även om teknikerna kan användas som ett självförsvar talar man inte om motståndare. Man tränar tillsammans med en partner och turas om att göra teknikerna på varandra. Målet är att bryta balansen på sin partner.

– Istället för att möta kraft med kraft handlar det om att hitta de vinklar där man själv är stark. Det gör att alla kan träna tillsammans oavsett erfarenhet, ålder, kön, styrka och storlek, säger Jöran Fagerlund och berättar att han har träffat flera aikidoutövare som är pensionärer.

– Det är en sport man kan hålla på med livet ut.

Fakta: 

Fakta: Aikido är ett exempel på en budogren

Budo är det japanska samlingsnamnet för kampsporter/kampkonster. De vanligaste budogrenarna är judo, aikido, karate, kendo, iaido, shorinjikempo och kyudo.

Eftersom de japanska kampsporterna var de asiatiska kampsporterna som först kom till väst, har budo ibland fått beteckna asiatiska kampsporter i allmänhet.

Källa: Wikipedia

 

Liten Aikido-ordlista

I Aikido används japanska uttryck och benämningar enligt en internationell standard.

Ordet Aikido är sammansatt av tre japanska uttryck och kan översättas ungefär "vägen till harmoni

med livskraften" eller "vägen till harmonisk anda”

Dojo = Träningslokal.

Hakama = Svarta byxor som bärs efter man uppnått sin tredje kuy-grad.

Bukiwaza = Träning med vapen.

Dangrader = svart bälte. Det finns tio dan-grader men det är väldigt sällsynt att fler än åtta delas ut.

Kyugrader = vitt bälte. I Aikido finns sex kyu-grader.

Onegei shimasu = ”Kan jag be om något” Hälsningsfras som används vid träningsstart.

Domo arigato gozaimashita = ”Tack så väldigt mycket”.

Källa: Göteborgs Aikidoklubb och Svenska Aikidoförbundet.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu