Fria Tidningen

V kräver slut på vapenexport till diktaturer

Med anledning av revolten i Egypten kräver nu Vänsterpartiet att Sverige slutar att exportera vapen till vad partiet kallar "förtryckarstater".

2009 exporterade Sverige vapen för åtta miljoner kronor till Egypten. Samma år exporterade Sverige även till Algeriet, Saudi-Arabien, Tunisien, Oman och Förenade Arabemiraten.

– Den svenska vapenexporten skadar Sveriges internationella trovärdighet. Det är hög tid att Sverige och EU lägger om sin politik mot Nordafrika och sätter kampen för befolkningens frihet och rättigheter före krigsmaterielindustrins vinstintressen, säger Hans Linde.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny rapport kritiserar vapenexport

EU:s regler för vapenexport måste skärpas. Det slås fast i Lessons from MENA, en rapport framtagen av forskare och ett tjugotal organisationer i Europa. Rapporten handlar om kontroll av vapenhandeln och avslöjar att flera EU-länder, även Sverige, har varit med och beväpnat stater i den så kallade MENA-regionen, Nordafrika och Mellanöstern. Europeiska vapenföretag ska bland annat ha leverat pansarvärnsvapen och helikoptrar till Libyen och Gaddafiregimen efter 2004 och Saudiarabien tillhör en av de större mottagarna av europeiskt krigsmateriel, däribland från Sverige.

Fria Tidningen

Avvisade egyptier får inte återvända

De egyptiska medborgarna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery beviljas inte uppehållstillstånd i Sverige. Det beslutet fattade regeringen i torsdags, rapporterar SR Ekot.

Fria Tidningen

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu