Fria Tidningen

Framgång för grön hbtq-kämpe i Polen

I november hölls lokal- och regionalval i Polen. För första gången valdes kandidater från det gröna partiet, Zieloni 2004. I och med det blev Krystian Legierski den förste öppet homosexuelle politikern att väljas i polska allmänna val.

Vid Polens EU-inträde grundades Zieloni 2004 – ett modernt grönt parti, inspirerat av föregångare i de gamla EU-länderna. Valframgångarna har länge lyst med sin frånvaro.

– Det här är en första seger, en liten men viktig. Tidigare har många avstått att rösta på oss, för att det setts som en bortkastad röst, säger Krystian Legierski, nyinvald i Warszawas stadsfullmäktige.

Krystian Legierski är ett av det gröna partiets främsta namn och tidigare kandidat till Europaparlamentet. Trots att partiet nu har fått fem representanter invalda i två regioner och tre städer, menar bedömare att de skulle kunna vara större.

– Det finns en grupp som skulle kunna bli det här partiets väljare, framför allt bland de unga. Men inget görs för att mobilisera de här människorna, säger Piotr Glinski, professor i sociologi vid Polens vetenskapsakademi och Universitetet i Bialystok.

Han påminner om att miljörörelsen var stark i Polen under åttio- och nittiotalet, och en viktig del av motståndet mot kommunistregimen.

I Warszawa, liksom på de flesta ställen, deltog de gröna denna gång i valsamverkan med SLD, det socialdemokratiska parti som är arvtagare till det gamla kommunistpartiet. Det var en viktig anledning till att gröna kandidater nu kunde väljas in. Piotr Glinski, själv med bakgrund i miljörörelsen, ser trots det samarbetet som ett stort misstag: Det var kommunisterna som förstörde miljön. Han skulle vilja se en bred gräsrotsrörelse, och menar att den polska opinionen är för konservativ för detta socialt radikala parti.

Krystian Legierski, som är utbildad jurist, är själv framför allt profilerad inom HBTQ-frågor. Han är en välkänd profil i huvudstaden, som klubbägare, radiopratare och föreläsare på universitetet. Han har länge arbetat med en partnerskapslag, som han fortsatt försöker föra upp på parlamentets dagordning. I stadsfullmäktige har han hittills mötts med respekt av de andra ledamöterna.

– Jag känner en hel del av dem, och alla känner mig, så de är nog förberedda, säger han med ett skratt.

Han för samtal med representanter för alla partier, och tillägger att det nog är ett stort steg för vissa att arbeta med en homosexuell.

Förra året hölls EuroPride i Warszawa, och en stor utställning med homoerotisk konst på nationalmuseet. Situationen för HBTQ-personer har gradvis blivit bättre, och den tidigare regeringens öppna motvilja har bytts mot den nyas tystnad.

– För fem år sedan var det en totalt annorlunda situation, och jag tycker att vi måste kämpa vidare nu, säger Krystian Legierski, och menar att HBTQ-personer måste våga ta steget ut och visa sig, och inte se sig själva som offer eller bara att gå och vänta på bättre tider.

I höst är det parlamentsval i Polen. De gröna kommer återigen att driva miljöfrågor hårt, särskilt energifrågan är aktuell. Men hur viktiga är de sociala frågorna i förhållande till miljöfrågorna?

– Sociala frågor, miljöfrågor, ekonomi… Allt detta är viktigt för oss, men vad betyder det att det är viktigt för de gröna när vi bara har fem personer valda? Vad som är viktigast kan vi avgöra när vi kan göra någon verklig politisk skillnad, säger Krystian Legierski.

Fakta: 

Politik i Polen

I Polen bildar det högerliberala partiet PO (Medborgarplattformen) regering tillsammans med ett mindre centerparti. Även presidenten Bronislaw Komorowski, som valdes förra året, kommer från Medborgarplattformen.

Tidigare styrdes Polen av det nationalkonservativa partiet PiS (Lag och rättvisa). Det socialdemokratiska SLD, arvtagare till det gamla kommunistpartiet, är tredje största parti och därutöver finns en lång rad mindre partier.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Acta väckte polsk nätrörelse

Det internationella handelsavtalet Acta förhandlades fram i tystnad, och skulle drivas igenom i tystnad. Massiva protester på gatorna och på nätet ändrade på den saken, och i EU-parlamentet säger nu en majoritet av partigrupperna nej inför omröstningen i början av juli. Protesterna var särskilt starka i Polen, ett land som fortfarande bär på minnen av övervakning och kontroll.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu