Fria Tidningen

"Rasistexpressen"

Expressens Ulf Nilson talar klarspråk om invandrare, muslimer, kriminalitet och våldtäkter. Tycker han själv i alla fall. Faktum är att hans krönikor följer en rasistisk linje sedan år tillbaka, skriver Kristian Borg.

Muslimer utsätts för en kontinuerlig, massiv hatkampanj i det här landet, inte minst från mediernas proffstyckare. Detta har dokumenterats i böcker som Andreas Malms Hatet mot muslimer och Mattias Gardells Islamofobi. Efter bombdådet på Drottninggatan i Stockholm har klimatet blivit ännu ”öppnare”.

I höstas fick hatet riksdagsrepresentation. Men långt innan rasisterna kom in i finrummet har de haft medialt eldunderstöd från högt ansedda tidningskrönikörer vilkas rasism har varit mer eller mindre dold. Ett exempel på det senare är Expressens Ulf Nilson, som har ett gediget track record när det gäller invandrarbashing och islamofobi. Gång på gång motiverar han sin rasism med att ingen annan vågar ”tala öppet om problemen”.

I december 2009 skriver han att rasistbloggen Politiskt inkorrekt (PI) ”numera spelar en enorm roll i nyhetsförmedlingen”. Det är en av Sveriges mest besökta politiska bloggar och den drivs anonymt. Sajten handlar nästan uteslutande om påstådda problem med invandring och islam och man publicerar gärna namn och adress till både dömda och icke dömda personer. Expo har tidigare dokumenterat PI:s kopplingar till Sverigedemokraterna.

Det är en av Ulf Nilsons favoritsajter.

Oktober 2010 konstaterar Nilson att ”Sverige är på väg åt helvete!”. Våldsbrott, våldtäkter, arbetslöshet och skolbränder – allt kan kopplas till den ökade invandringen till Sverige. ”Är det verkligen ’främlingsfientligt’ att berätta sanningen?”, undrar han ur sin typiskt Nilsonskt konstruerade underdog-position. (5/10–10)

Ämnet är inte nytt. Ett år tidigare har han utan att tveka gett ”invandrare” skulden för majoriteten av våldtäkterna i Sverige:

”Över 5 000 våldtäkter anmäls per år. Det är styvt 13 per dag, dubbelt mot Storbritannien och fyra gånger fler än i de nordiska grannländerna. Invandrare står för en oproportionerligt stor del av dessa illdåd, men försöker man få igång en diskussion om detta är man rasist.” (9/6–09)

Även skolbränder är tydligen ”invandrarnas” fel: ”Varför brinner så många skolor? Varför blir fler och fler kvinnor våldtagna? Varför behöver brandkåren polisskydd i Rosengård? Ni har alla hört frågor av det slaget, ofta, ofta följt av svaret att visst, visst vet vi, men sånt får man ju inte tala om. Det finns en utbredd känsla av – vågar jag påstå – att politiker och myndigheter för den stora massan svenskar bakom ljuset.” (6/4–10)

Regeringen måste nu ”erkänna att massinvandring under många år skapat enorma problem”, konstaterar han vidare som en annan Sverigedemokrat.

Och när vi nu sett Sveriges första självmordsbombare är det som att bitarna faller på plats. Allt Nilson haft på känn tycks bekräftas:

”Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre. Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer.

Kort sagt: vi befinner oss i krig”. (14/12–10)

Avslutningen är en återhållen uppmaning till – väpnat motstånd?

”Eländet har bara börjat. Tid att vakna, att förstå att Sverige är sårbart – och väl värt att försvara...”

Helt förståeligt har hans senaste krönika gett upphov till många arga blogginlägg och läsarfrågor till Expressen. Per-Anders Broberg, biträdande chefredaktör och tf ansvarig utgivare, försvarar publiceringen med att deras krönikörer ”har stor personlig frihet” att ”skriva personligt och engagerande, en krönikör ska väcka känslor”.

Det är standardsvaret: åsikterna är inte Expressens och så länge Nilson inte bryter mot lagen är det inga problem.

Faktum är att Nilsons senaste krönika inte är ett undantag utan följer en logisk, rasistisk linje i hans produktion. Och även om det sällan är juridiskt straffbart att sprida hatbudskap – i det här fallet ibland helt öppna, ibland insinuerande, andra gånger fria för läsaren att fylla i (de uppenbara) luckorna – så finns ett moraliskt ansvar hos publicisten. Det låter sig inte viftas bort med ett svepande ”en krönikör ska väcka känslor”.

Att en av Sveriges största tidningar regelbundet i flera år gett fritt spelrum åt en rabiat rasist borde få igång pennskaften på Aftonbladet, DN och SvD att aktivt ta avstånd och kräva bot och bättring.

Eller så är hets i yttrandefrihetens namn okej när det gäller vissa grupper.

Fakta: 

Andra kommentarer om rasismen i Expressen: 

• Medierådgivaren Paul Ronge i tidningen Journalisten: "Expressen hetsar mot folkgrupp"

• Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om krönikan

• Ulf Nilson själv: "Med pursvenskar menade jag svenskar av det gamla vanliga slaget"

Några av Ulf Nilsons krönikor:

• 14/12–10: Ingen risk att de militanta muslimerna lyckas i sin avsikt

• 5/10–10: Sverige är på väg åt helvete!

• 6/4–10: Vi måste erkänna att lika väl som vi är olika så är vi jämlika

• 9/6–09: Sverige är ett högfärdigt litet land som borde ta itu med sina problem

• 1/11–05: Sverige, ett gangsterland

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu