Fria Tidningen

Fifa tar upp kampen mot oseriösa spelarvärvningar

Miljoner unga afrikaner drömmer om ett proffsliv i Europa men många utnyttjas i sin strävan att få provspela i en europeisk fotbollsklubb. Nu inför Fifa nya bestämmelser för internationella spelarövergångar.

På Elfenbenskusten drömmer många unga män om att bli nästa Didier Drogba – den ivorianska Chelseastjärnan som spelar i engelska Premier League och i Elfenbenskustens landslag.

En av dem, Maurice Koné, berättar att han som 15-åring beundrades för sin tekniska skicklighet av fans i Koumassi, en stadsdel i staden Abidjan på Elfenbenskusten.

– En kväll var det en av de äldre killarna i kvarteret som sökte upp mina föräldrar och förklarade att en scout hade hört talas om mig och ville träffa mig för att skriva kontrakt med ett lag i Schweiz. Och jag var inte den enda. Enligt honom var vi sju stycken. Det enda vi behövde göra var att skrapa ihop motsvarande 21 000 kronor på två veckor.

 

Under de senaste tio åren har många unga fotbollsspelare som ännu inte fyllt 18 år lämnat den afrikanska kontinenten för att pröva lyckan i Europa och Asien. Sedan år 2000 är det fler än 3 000 ungdomar, enligt den Parisbaserade organisationen L’association Foot Solidaire som arbetar med att kartlägga situationen för de unga afrikanska fotbollsspelarna.

 

Det förekommer maffialiknande metoder. De ungas föräldrar pressas på pengar, trots att många av dem är fattiga, och de unga spelarna får löften om att få provspela för de stora klubbarna. I slutändan är det många av dem som överges och hamnar på gatan, utan möjlighet att försörja sig.

Maurice Konés föräldrar försökte också få fram de pengar som begärdes.

– Jag hade en månadsinkomst på motsvarande 1 900 kronor och jag skuldsatte mig för Maurices skull. Jag hoppades att han skulle kunna ta hand om sina sju bröder och systrar i framtiden, säger Habib Koné, far till Maurice, bittert.

När dagen kom då Maurice Koné och de andra skulle lämna Abidjan, visade det sig att planet de steg ombord på inte hade Europa som destination, utan Pattaya i Thailand.

– En månad efter vår ankomst och flera resultatlösa försök med fotbollsklubbar i Pattaya, försvann vår guide. Vi lämnades vind för våg i fyra månader och gjorde vad vi kunde för att överleva och sedan utvisades vi till Tunisien. Två av oss tog sig hem till Abidjan efter att ha låtit våra föräldrar informeras om situationen.

Han berättar att två av de andra tog sig till Spanien, medan ytterligare tre lyckades få kontakt med tunisiska klubbar. Men han har inte hört något från de tre sista de senaste två åren.

– Jag vet inte om deras drömmar har förverkligats eller inte, säger han.

 

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har nu infört ett nytt system, Transfer matching system, som används av klubbar för att registrera övergångar där information om olika spelare listas och måste stämma överens perfekt innan en övergång kan vara aktuell.

Systemet fungerar som en databas där varje klubb registrerar sig och där man kan följa varje enskild spelares historik, övergångssumma och utbildningsbidrag.

– På grund av det nya förfarandet kan inte längre unga fotbollsspelare lämna en klubb för en annan, i ett annat land, utan att det går att spåra. För att en spelare ska kunna spela för en annan klubb måste han antingen vara myndig eller ha föräldrarnas tillstånd samt godkännande av det nationella fotbollsförbundet, säger Alain Malan, som arbetar som sportkonsult i Abidjan.

 

Enligt Fifas nya riktlinjer kommer unga spelare inte längre att kunna värvas om de inte är registrerade hos det nationella fotbollsförbundet. Förbunden är också involverade i arbetet med att försöka spåra övergångar.

– Vi ser slutet på myglet med de afrikanska fotbollsspelarna, säger Emmanuel Koffi, fotbollsagent i Abidjan till IPS.

– Vi har väntat länge på en åtgärd som denna och har informerat klubbarna om detta, säger Eric Kacou, kommunikationschef på FIF, Elfenbenskustens fotbollsförbund.

– Det här systemet borde ha funnits för länge sedan. Det skulle ha förhindrat mycket olycka, säger Habib Koné, och tillägger att han är starkt kritisk till att landets regering inte har gjort någonting åt situationen.

Fakta: 

FAKTA Fotboll störst bland idrottsmigranter i Sverige

 

Idrottare som kommer till Sverige behöver arbetstillstånd som utfärdas av Migrationsverket. Att få ett sådant tar i snitt 19 dagar.

 

Totalt ansöktes om 315 arbetstillstånd under 2009, varav 296 bifölls.

 

Vanligaste länderna är:

 

USA 82

Kanada 55

Brasilien 23

Ryssland 22

Nigeria 15

Kina 14

Australien 12

 

Vanligaste idrotterna är:

 

Fotboll 83

Ishockey 63

Basket 53

Bandy 20

Volleyboll 18

 

Källa: Migrationsverket

Sammanställt av: Mathilda Andersson Nwachukwu

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu