Fria Tidningen

Misstanke om försäljning av krigsmateriel till Saudiarabien

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen riktar kraftig kritik mot Saab, som enligt deras uppgifter säljer krigsmateriel för 4,5 miljarder till Saudiarabien. Företaget vill inte kommentera vem köparen är, på kundens egen begäran.

Redan den 4 oktober var det klart med Saabs nya jätteorder, krigsmateriel till ett värde av 4,5 miljarder kronor till en då fortfarande hemlig köpare. Företaget säljer sitt militära radarsystem Erieye till en kund som sedan i måndags är känd. Enligt Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen ordförande Anna Ek skriver en välkänd militär tidskrift, Jane’s Defense Weekly, att flera officiella källor medgett att Saudiarabien står som mottagare.

Svenska Freds riktar skarp kritik mot Saab i ett officiellt pressmeddelande. Vad blir ert nästa steg?

– Just nu finns inga konkreta planer, vi har inte hunnit ta ställning. Men det är möjligt att vi kommer att intensifiera kampanjarbetet som ingår i den ordinarie lobbystrategin.

Mer långsiktigt hoppas föreningen kunna verka för att ett svenskt demokratikriterium formuleras, därmed skulle liknande affärer som Saab just avslutat över huvud taget inte kunna genomföras.

– Det skulle omöjliggöra att vi säljer vapen till diktaturer. 2005 skrev den dåvarande Socialdemokratiska regeringen på ett avtal med Saudiarabien. Regeringen måste bryta överenskommelsen som tecknades. Vi hoppas kunna påverka riksdagen så att de sätter stopp för vapenexporten, säger Anna Ek.

Fria Tidningen kontaktar Saab för att få företagets version av affären, men pressinformatören Lasse Jansson vill inte kommentera.

– Ingen hos oss kan bekräfta din information för vi kan inte berätta vem kunden är, på kundens egen begäran, säger han.

Oavsett vad som framkommer?

– Oavsett vad som har framkommit.

Saudiarabien är en diktatur, politiska partier är förbjudna och demonstrationer är olagliga. Dödsstraff tillämpas, människor avrättas genom att de halshuggs eller arkebuseras ocg även kroppslig bestraffning utdöms i form av piskning och amputering.

– Att godkänna krigsmaterielexport till diktaturen Saudiarabien är knappast förenligt med svensk utrikespolitik och innebär en legitimering av den saudiska regimens brutala förtryck, säger Anna Ek.

På Utrikesdepartementet avstår man från att kommentera frågan men hänvisning till att regeringen inte kommenterar enskilda ärenden. Tidningen ombeds kontakta utrikesminister Carl Bildt eller Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

FRIA:s påringningar har hittills endast resulterat i ett bekräftande sms från Carl Bildts pressekreterare Irena Busic: ” Gällande din fråga så är det – förutsatt att det är sant – ingenting som regeringen har beslutat om. Ingen kommentar utöver detta.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu