Stockholms Fria

Plast, streetkultur och kärlek i Stockholms konstsommar

I mitten av juni stänger flera konstgallerier och konsthallar i Stockholm för sommaren, men misströsta inte. Det finns gott om konstupplevelser för att göra dina lediga dagar innehållsrika.

Förutom den utställda konsten vill jag uppmuntra alla som kommer att befinna sig i huvudstaden att ta en titt på det som annars går oss förbi – den offentliga konsten i stadsrummet. I Kungsträdgården står Molins fontän, ett minne från Stockholmsutställningen år 1866, där den först uppfördes i gips innan den fick sin permanenta plats år 1873. Marianne Lindberg de Geers nyinvigda skulpturgrupp med granitkaniner finns även den i Kungsträdgården, men en kanin ligger numera på lagning efter Kungahusets ståhej. Går man över till Gamla Stan kan man hälsa på Sankt Göran och draken vid Köpmanbrinken – en kopia av en träskulptur från slutet av 1400-talet som ger gotiska vibbar. Glöm inte heller att öppna ögonen för fantasifulla bilder, bland annat på byggnader och elskåp runtom i staden. Min senaste upptäckt är ett klistermärke med en illgrön katt som pryder en fasad på Södermalm. Här följer några av mina bästa tips för en lyckad konst- och designsommar.

 

Fantastisk plast

För cirka 100 år sedan uppfanns det halv-syntetiska materialet plast som har blivit en naturlig del av vår vardag. Nordiska museet lyfter fram det märkvärdiga med plasten i den historiserande utställningen Plast!. Ett färgglatt myller av olika objekt breder ut sig i den stora hallen på museet, däribland GB-glasslådan Big pack, margaretheskålarna, innebandyklubban, diskborstar och backelittelefonen. Privatsamlaren Thomas Lindblads samling av hushållsplast från 1940-tal till 1970-tal blandas med museets egna föremål och annat inlånat. Men glöm inte bort konsumtionssamhällets effekter och plastens negativa inverkan på naturen och människan, vilket betraktaren påminns om i utställningens sista del.

Plast!

4 juni 2010 – 9 januari 2011

Nordiska Museet

 

En kärleksförklaring till Slussen

Galleri Kontrast visar en hyllning till Slussen genom den tyske fotografen och journalisten Tobias Hofsäss bilder. Den beslutade rivningen av Slussen kommer att förändra platsens identitet – en förändring som är oundviklig. Slussen blir till historia och Hofsäss skänker oss en berättelse om dess liv i utställningen Love-Slussen. Vid sidan av dessa samtida bilder, visas även historiska slussenbilder från sent 1800-tal och fram till cirka 1970, i samarbete med Stockholms Stadsmuseums fotoarkiv.

Love Slussen

12 juni – 18 juli 2010

Galleri Kontrast

 

Med Millesgården som inspiration

Utställningen Mellan himmel och hav är en installation av färger och tyger, växter och dofter, vatten och luft. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, konsthistoriker Ia Schildt och formgivaren Synnöve Mork har utgått från vad Millesgården erbjuder i historia, färgsättning och former, ute och inne. Resultatet visar sig bland annat i klotformade skulpturer och rabatter inspirerade av Joseph Franks tyger, vilka också låts fladdra för vinden på Nedre terrassen till Anns hus. Ett nytt skyltmaterial ramar in Millesgården i relation till paret Carl och Olga Milles.

Mellan himmel & hav

12 juni – 3 oktober 2010

Millesgården

 

Autodidakter på Liljevalchs

Det norrländska uttrycket eljest betyder ungefär annorlunda och brukar användas när man talar om en person som inte passar in i samhällets sociala struktur. Den pågående utställningen på Liljevalchs med titeln Eljest visar verk av ett drygt sjuttiotal självlärda konstnärer från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Här syftar eljest på den konst som hållits utanför det konsthistoriska kanon och vid införlivning i samlingar till exempel kategoriserats som rekvisita. Förutom själva konsten får några av konstnärernas själva personligen ta plats i konsthallens salar genom fotografier av Lars Tunbjörk. En folklig konsthistoria är härmed uppmärksammad, där konstnärerna har fått smeknamn som Lim-Johan och Ölandsfaraonen.

Eljest

12 juni – 15 augusti 2010

Liljevalchs

 

Italiensk design på Kulturhuset

Den kända skrivmaskinen Valentine från Olivetti designades av Ettore Sottsass (1917–2007) som är ikonisk inom samtida italiensk design och grundare av Memphis-gruppen på 1980-talet. Utställningen Färg och tecken på Kulturhuset innehåller en samling orginalföremål från hans tidiga produktion, allt från året 1958. Detta var innan Sottsass internationella genombrott som postmodern kritiker av funktionalismen – en kritik som redan kan tydas ur hans färgstarka och symbolrika formspråk som Kulturhuset visar i ett samarbete med Museo Casa Mollino, Torino.

Färg och Tecken 1958

11 juni – 17 oktober 2010

Kulturhuset

 

Interiörer på Nationalmuseum

Utställningen Hemma låter oss stiga in i skandinaviska interiörer från 1700–1800-talet som de är skildrade i konsten. Verken kommer i huvudsak från de egna samlingarna varav flera sällan visas för publik. Flera stora namn finns representerade, däribland Carl Larsson, Hanna Pauli, Fanny Brate och Pehr Hilleström.

Hemma

16 juni – 15 augusti 2010

Nationalmuseum

 

Konstlegend på Moderna

Ed Ruscha är en av dagens kändaste konstnärer och de flesta associerar hans konst med 60-talets popkonst. I utställningen Ed Ruscha: Femtio år av måleri, får den svenska publiken möjligheten att se Ruschas konst som mycket mer än popkonst genom över 70 verk från 1958 fram till i dag. Under ytan av Ruschas amerikanska, populärkulturella bildvärld, finns alltid något förvridet och betraktaren står aldrig inför självklarheter.

Ed Ruscha: Femtio år av måleri

29 maj – 5 september 2010

Moderna Museet

 

Streetkultur på Kägelbanan

I augusti presenterar Riksteatern en festival för gatukonst i dagarna två, Art of the streets, på Kägelbanan. Det är en del av Riksteaterns långsiktiga satsning på streetkulturen med diskussioner på internationell nivå om graffiti, street art och hiphop inom konst och kultur.

Dagarna kommer att innehålla seminarier, workshops, livemåleri, föreläsningar, debatter, filmvisningar och fest.

En av deltagarna är graffitimålaren RosyOne (Schweiz) som kommer att berätta om sitt arbete från tjugo års verksamhet inom det klassiska graffitimåleriet med både traditionella b-boy karaktärer och mer experimentella wildstylemålningar.

Art of the Streets

13 augusti – 14 augusti 2010

Kägelbanan, Södra teatern

 

Bygglek

För dig som är leksugen rekommenderas Färgfabrikens utställning Building blocks. Det är ett samarbete mellan arkitekter och barn från hela världen som har fått i uppgift att skapa en byggnad tillsammans. Förutom den uppenbara lekfullheten finns också en teoretisk, undersökande sida av projektet.

Building blocks

4 April – 26 september 2010

Färgfabriken

 

Fotoutställningar x 5

För den fotointresserade står Fotografiska för ett tjockt program med internationellt välkända fotografer på listan. Det största affischnamnet är Annie Leibovitz med utställningen Annie Leibovitz: A photographer’s life. Den är producerad av Brooklyn museum och består av ikoniska fotografier av berömda celebriteter, tillsammans med en personlig bildberättelse av Leibovitz egen familj och nära vänner.

• Annie Leibovitz: A photographer’s life, 1990–2005

21 maj – 12 september 2010

• Vee Speers: The birthday party

21 maj – 5 september 2010

• Joel-Peter Witkin: Bodies

21 maj – 22 augusti 2010

• Lennart Nilsson: Ett barn blir till

21 maj – 5 september 2010

• Anders Petersen: From back home

10 juni – 5 september 2010

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm i konstmässkrud

Förra helgen ägde tre konstmässor rum i Stockholm; Market på Konstakademin, Supermarket på Kulturhuset och Art Anglais på Scandic Anglais. Jag besökte Market och Supermarket för att få en uppfattning om vad de olika mässorna innebär för konstlivet.

Stockholms Fria

Historiskt minne, språk och kön

Mary Kelly har ikonstatus i konstvärlden som pionjär inom den feministiska konströrelsen på 1970-talet. Hennes ifrågasättande av sexualitet, kön, identitet och historiskt minne iscensätts genom storskaliga, textbaserade installationer. Moderna museet visar nu Kellys tidiga verk, som har skrivits in i konsthistorien, tillsammans med senare arbeten, som har lättat politiskt.

Stockholms Fria

Med förnyad blick på Jolin

Liljevalchs öppnar hösten med utställningen Eleganten Einar, där 140 målningar av Einar Jolin (1890–1976) visas. Syftet med utställningen är att omformulera dominerande uppfattningar om Jolins konst som ytlig och massproducerad. Istället vill utställningskommissarierna Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och Karolina Peterson från Mjellby Konstmuseum lyfta fram de stilistiska elementen i Jolins måleri och peka på egensinnigheterna i hans bildvärld.

Stockholms Fria

Dokument inifrån konstboomen

2000-talets upphausade konstmarknad är ett minne blott. Men är konst utan omedelbara kommersiella syften istället på uppgång? Charlotta Nordström har sett dokumentären Super Art Market, som beskriver konstvärlden som en plats där man säljer luft för miljoner.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu