Fria Tidningen

Ingen hiphopgala på Berns

Efter vårens återkommande blockader av Berns i Stockholm ställs nu hiphopgalan The Show in på fredag.

SAC-Syndikalisternas blockad av nöjesscenen Berns i Stockholm stoppar hiphopgalan The Show. Galan skulle ha hållits i går, fredag, med artister som Timbuktu, Adam Tensta, Lazee, Labyrint och Stor. Arrangörerna beklagar men menar att omständigheterna gör det omöjligt att ”sprida ett positivt budskap”. Även Berns Salonger beklagar att showen ställs in.

- Vi säger bestämt nej till de metoder som Syndikalisterna använder och vi förväntar oss att alla seriösa parter på arbetsmarknaden tar avstånd från deras aktioner. Vi på Berns vill gärna leva upp till högt ställda krav på anständiga villkor på arbetsmarknaden, säger Yvonne Sörensen Björud, vd för Berns salonger.

Företaget har också bett LO om stöd mot SAC.

- Vi skulle önska att Wanja Lundby-Wedin och Hotell- och restaurangs ordförande gick ut och tog avstånd från Syndikalisternas aktion mot oss, sade Sörensen Björud till LO-tidningen i veckan.

Artisterna har olika sätt att positionera sig i konflikten. Labyrint väljer självmant att inte medverka, med motiveringen ”om du har hört oss och vad vi står för så vet du att vi gör det rätta”. Timbuktu skriver på sin hemsida att han efter att ha satt sig in i arbetsrätt, ”situationen med bemanningsföretag” och Syndikalisternas respektive Berns verksamheter fortfarande inte förstår konflikten till fullo.

”Jag vill även påpeka att det är viktigt att man kämpar för det man tror på, men i sin kamp ska man inte glömma vad det viktiga vapnet är, information. Rykten, halvsanningar och dålig fakta är bara trubbiga instrument i viktiga strider”, skriver han utan att specificera vad han syftar på.

Bakgrunden till konflikten är att Berns förra året lade ut städningen på entreprenad, varmed sju personer, som arbetat på Berns från två upp till tio år, fick sparken. Stockholms restaurang- och hotellarbetarsyndikat menar att orsaken var att de organiserat sig fackligt, Berns och underleverantören säger att de fick gå på grund av arbetsbrist.

Blockaden har pågått i olika omgångar sedan över ett år tillbaka men intensifierades i april i år. Bara i år har SAC utfört över 20 blockader mot Berns sedan årskiftet och på första maj höll etablissemanget stängt för att man inte ansåg sig kunna ”garantera gästernas säkerhet”.

Första gången Berns blockerades var hösten 2007. Då lyckades SAC tvinga fram bland annat OB-tillägg, semesterersättning och höjda löner för tio papperslösa städare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu