Sydafrikanskt kolkraftverk får miljardstöd
Trots protester från över 200 organisationer godkände Världsbanken nyligen ett lån på 20 miljarder kronor till bygget av ett gigantiskt kolkraftverk i Sydafrika. Sydafrikanska miljöorganisationer är oroliga över byggets effekter och kritiserar den omvända ekonomiska fördelning som ligger bakom det.
Det är Sydafrikas statliga elbolag Eskom som kommer att få miljardlånet för att bygga det hett omtvistade kolkraftverket Medupi efter att lånet godkändes vid en omröstning den 8 april. Två dagar innan omröstningen genomfördes lade miljöorganisationerna Groundwork och Earthlife Africa in ett klagomål hos Världsbankens oberoende inspektionspanel i egenskap av representanter för boende i staden Lephalale, som ligger i samma område där kraftverket Medupi ska byggas. Invånarna menar att det är de som kommer att få bära upp de ”dolda kostnaderna” i form av hälsoproblem från luftföroreningar och höjda kvicksilverhalter i vattnet och jorden.
Men trots detta inlägg och trots protester från miljöorganisationer världen över och inflytelserika sydafrikanska organisationer – som landets gruvfackförening och kyrkliga samfund – gick lånet igenom.
Medupi kommer att bli världens fjärde största koldioxidintensiva kolkraftverk och beräknas släppa ut över 25 miljoner ton koldioxid per år. Kritiker menar att byggandet av Medupi kommer att dra på Sydafrika två stora, onödiga skulder: en för lånet – som dessutom måste betalas tillbaka i amerikanska dollar, vilket sätter press på Sydafrika att dra in ännu mer utländsk valuta – och en ekologisk skuld till resten av Afrika, då Sydafrika kommer att släppa ut än mer oproportionerligt stora mängder koldioxid i jämförelse med resten av kontinenten.
En ytterst liten del av lånet från Världsbanken har öronmärkts för utveckling av förnyelsebara energikällor, men Eskom har redan misslyckats med ett liknande uppdrag. Under tre år skulle elbolaget driva ett projekt som skulle utveckla en miljon varmvattenberedare som drivs av solkraft. Men två år in i projektet har bara tusen varmvattenberedare skapats.
Earthlife Africa och Groundwork menar också att kolkraftverket inte kommer att resultera i lägre elpriser för fattiga sydafrikaner. Eskom har under lång tid kantats av skandaler, bland annat för bolagets höga elpriser. 2008 ökade elpriserna med mer än tre gånger inflationen, och invånare i fattiga stadsdelar har under många år försökt få tillgång till den dyra elen genom att illegalt koppla in sig i elnätverket. Samtidigt subventionerar privatpersoners höga elpriser storföretagens elförbrukning, som på det sättet har tillgång till världens billigaste el. Medupi, hävdar Earthlife Africa och Groundwork, kommer att att gynna storföretagen ytterligare.
– Det här projektet ska säkra oavbruten eltillförsel för storföretag... under hemliga prisöverenskommelser. Det är inte till för de miljoner fattiga människor som inte har råd med eller har tillgång till el. Sydafrika behöver inte det här lånet, säger Bobby Peeks, ordförande för Groundwork, i ett pressmeddelande.
drupal_add_css("sites/all/themes/fria/css/addthis/addthis-100414.css");
drupal_add_js("sites/all/themes/fria/javascript/jQinclude.js");
drupal_add_js("sites/all/themes/fria/javascript/addthis-100415.js");
?>