Fria Tidningen

Farväl till erkänd graffare

Schweizaren Sigi von Koeding, mer känd som graffitimålaren Dare, har avlidit 41 år gammal. – Beskedet om hans bortgång kom som en chock, säger svenske målaren och
vännen Puppet.

I förra veckan blev det känt att den schweiziske graffitikonstnären Sigi von Koeding, mer känd som Dare, efter en tids sjukdom gått bort vid blott 41 års ålder. Graffitimålare från hela världen hyllar nu Dare med minnesmålningar.

Redan i början av 90-talet blev Dare internationellt känd för sina komplicerade wildstyle-kompostioner, ofta infogade i stora produktioner skapade tillsammans med sina partner i den internationella gruppen TWS (The Wild Side). Han var också verksam i mindre format och genomförde ett stort antal utställningar, bland annat i Stockholm våren 2004.

 

Den svenske graffitimålaren Puppet var god vän med Dare och de samarbetade på flera målningar. Han beskriver Dare som en inspirationskälla och som en ödmjuk stjärna, helt befriad från divalater.

– Beskedet om hans bortgång kom som en chock, berättar Puppet. Dare var en perfektionist ända ut i fingerspetsarna, vilket lyfte en klassisk stil till nya nivåer. Det blev Dare. Han är den störste europeiske graffitimålare som gått bort, och graffitivärlden kommer att sakna honom – men hans stil kommer att leva vidare.

Mer information om Dare: www.ilovegraffiti.de/eng/2010/03/07/in-memory-of-dare/.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Banksy-bilden saknar politisk laddning

Hanne Kjöllers omdebatterade text om Megafonen illustrerades med en Banksy-bild som enligt Kjöller signalerar revolutionsromantik. DN:s ledarredaktion uppvisar en stor okunnighet när det gäller bildval, menar konstvetaren Jacob Kimvall.

Fria Tidningen

Problematisera censurbegreppet

Varför är det oproblematiskt att stoppa graffitiutställningar men inte att sortera ut Tintinböcker från ett bibliotek? Tintin-debatten belyser att litteratur och bildkonst behandlas mycket olika. Jacob Kimvall, doktorand i konstvetenskap och författare till boken Noll tolerans, funderar kring censurbegreppet och menar att det hanteras slarvigt.

Fria Tidningen

Konstens mångtydighet kan synliggöra rasismen

Det måste förstås finnas konst som vi inte tycker om. Så har det alltid varit och måste så förbli”, sa vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till DN (18/4) angående att hon skurit upp en tårta formad som en naken kvinnokropp. Bilden kan framstå som osmaklig men konstens frihet väger tungt, ungefär så kan man sammanfatta Adelsohn Liljeroths försvar när hon anklagas för både omdömeslöshet och rasism.

Fria Tidningen

Både exploatör och geni

En av åttiotalets största konstnärer skulle ha fyllt 50 förra året men avled i aidsrelaterade sjukdomar redan 1990. Jacob Kimvall berättar om Keith Haring, erkänd som graffitikonstnär av etablissemanget – men inte av målarna själva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu