Skånes Fria

Squeer undersöker inrutade könsroller på ett queert sätt

Det sägs att 364 dagar om året är männens. Inför internationella kvinnodagen sökte vi upp det nya dragkingprojektet Squeer för att ta reda på varför.

Leffe, Carl, Mange och Dan är fyra män som får liv med hjälp av fyra kvinnliga skådespelare som utforskar manlighet och maskulinitet hos sig själva, i samhället och på scen.

Ordet square är engelska för ruta, men kan också betyda gammalmodig person och begreppet queer brukar användas när någon vill ifrågasätta invanda könsroller och normer. Square betyder också torg, och en stor del av projektet pågår ute i det offentliga rummet eftersom karaktärerna dyker upp här och var utanför scenen.

– Vi undersöker det inrutade på ett queert sätt, säger Paulina Göth, en av initiativtagarna till projektet.

Squeer-projektet slog helt sonika samman de två orden och fick squeer.

– När vi pratar om kvinnligt och manligt fastnar man lätt i gammalmodiga genusuttryck. Det blir lätt inrutat, säger Helena Engberg.

För bara ett par veckor sedan tog karaktärerna sina första stapplande steg när Lotten Roos från den genusorienterade teatergruppen Subfrau gjorde en workshop med skådespelarna från scenkonstnätverket Potatopotato. Under två dagar i replokalerna och ute på Malmös gator började de lära känna Dan, Mange, Carl och Leffe.

– Man upptäcker mycket om sitt eget kroppsspråk. Vad man måste förändra som man inte tänker på. Vi har till exempel upptäckt hur mycket mer muskler vissa män har under armarna. Det är därför de går med armarna en och en halv decimeter från kropparna, säger Helena Enberg och ställer sig upp och visar.

– Jag upptäckte hur rörliga mina handleder är och att mina armbågar vinklas inåt istället för utåt, säger Paulina Göth.

– Man upptäcker också hur männen tar plats på ett annat sätt än kvinnor, säger Helena Engberg och berättar hur de i samband med workshopen märkte hur de började ta mer och mer plats, hur de höjde rösten och började avbryta varandra.

Squeer har tagit olika forum på internet till hjälp för att skapa trovärdiga karaktärer. På ett forum diskuterade några män varför kvinnor lämnar sina män när mannen blir arbetslös. Utifrån det spåret har skådespelarna skapat ett scenario.

Karaktärerna möts och lär känna varandra på arbetsförmedlingen där de hamnar på en söka-jobb-kurs och tvingas lära känna varandra.

– Jag tycker nog vi har hittat en del saker som inte är så bekväma med att vara män. Vi undersöker bilden av att arbetslöshet drabbar män mycket hårdare än kvinnor eftersom arbetet verkar vara en så stor del av mäns identitet, kanske större än för kvinnor, säger Helena Engberg.

Men medlemmarna i Squeer har även fått syn på en hel del bitterhet och kvinnoförakt när de gjort sina efterforskningar på nätet.

– En del antifeminister menar att feminister är så bittra. Men de här männen är sjukt bittra själva, säger Karin Rydberg och läser upp ett citat som inte direkt lämpar sig i tryck.

En bonus med att delta i projektet är att skådespelarna säger sig få tillgång till en värld de inte utforskat eller fått tillträde till förrän nu.

– Vi lever inte i ett jämställt samhälle, även om Sverige har kommit långt. Det är fortfarande patriarkala strukturer som styr. Det här projektet säger nog något om vad män har tillträde till som kvinnor inte alltid har. Vi vill visa för publiken att ”så här kan man också göra”, publiken kan också börja undersöka det här, säger Helena Engberg.

Den 28 mars klockan 16 bjuder Squeer på ett första smakprov med grabbarna. Dragarbetet ska ligga till grund för en föreställning som ska spelas under sommaren.

Trots männens tillkortakommanden finns det också en kärlek hos skådespelarna till det som växer fram.

– Vi älskar de här killarna också, det är en del av en själv som kommer fram, en ny person man lär känna, säger Helena Engberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hos Dotterbolaget härskar peptalk

Dotterbolaget är ett löst sammanhållet nätverk av serieskapare som växer så det knakar. Malmö Fria sökte upp kollektivet som just nu ställer ut på Arbetets museum i Norrköping och ställde frågan: Varför håller ni ihop?

Skånes Fria

Växjö får feministfestival

8 mars

Femstival på Det fria ordets hus i juni har fokus på internationell aktivism och transpersoners rättigheter.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu