Fria Tidningen

Vingklippt folktoppmöte

Aktionen Reclaim power avslutades som planerat med ett folktoppmöte. Men aktivisterna lyckades inte ta sig in på konferensområdet Bella center, och de ackrediterade delegater som ville delta i aktionen lyckades inte ta sig ut.

Planen var att forcera grindarna till Bella center – konferensanläggningen som huserar FN:s klimattoppmöte – för att där hålla ett folkmöte för klimaträttvisa tillsammans med delegater från länder i Syd och representanter för sociala rörelser.

Aktionen, Reclaim Power, anordnades i nätverket Climate justice actions regi och samlade en bit över 2 000 deltagare i fyra block. Efter viss inledande försening när polisen företar en grundlig undersökning av arrangörernas ljudbil marscherar aktivisterna vid 09.30 mot toppmötesområdet.

Aktionen förenade allt från latinamerikanska jordbruksaktivister till nordeuropeiska gatuteatergrupper. Italienska Camille kom tillsammans med en grupp clowner för att hjälpa polisen att hålla ordning på demonstranterna.

– Vi arresterar alla terrorister och håller gatorna säkra. Polisen kommer nog att behöva mycket hjälp i dag, men vi är här nu så det är lugnt.

Under marschen bars frontbanderollen av människor från de platser som drabbas hårdast av klimatförändingarna, däribland Budrum Alam från Bangladesh som rest till Köpenhamn med organisationen Via campesina.

– Det som pågår inne på Bella center är att multinationella företag försöker skydda sina intressen, de ljuger och vi kan inte tillåta dem att göra det. Det är vår plikt som människor att höja våra röster och säga att de inte företräder våra intressen och folkets intressen. Jag tror att det är väldigt viktigt att få människor att protestera och göra folket till beslutsfattare. Det sätt de behandlar världen på är bara otäckt, de komplicerar bara allting och har inget som helst samvete för den här planeten.  

Ett massivt medieuppbåd följer aktionen, och gång på gång får arrangörerna be pressen att flytta på sig för att marschen ska kunna fortsätta. Strax efter 11.00 anländer aktivisterna till Bella center. Trots upprepade försök lyckas de dock inte bryta igenom polisens linjer, och de 300 delegater som uppges vara på väg ut från klimattoppmötet för att förena sig med folkmassan stoppas även de av polis.

Trots allt beslutas att det folktoppmöte för klimaträttvisa som var aktionens mål ska hållas. Aktivisterna delar in sig i mindre grupper som sittandes på den kalla asfalten tillsammans diskuterar problem och utvägar, vilka sedan kortfattat presenteras för övriga grupper. Regionaliserad livsmedelsproduktion, behovsbaserad produktion och lokal småskalighet är återkommande teman.

– Vi kunde ha talat om det här i veckor, men vår slutsats efter 20 minuter är att den här veckan har handlat om att visa varandra att vi har den inspiration och den kreativitet som krävs för att hitta lösningar, säger en kvinna.

– Det här får inte bli något som bara rör aktivister. Vi måste utföra det tunga arbetet och gå till vanliga arbetsplatser för att ha vanliga samtal med vanliga människor, fortsätter en man.

Omkring 14-tiden avbryts sammankomsten och aktivisterna lämnar platsen tillsammans. Trots att det planerade folktoppmötet blev en aning vingklippt är stämningen hög.

– Detta är en ny rörelses födelse, ropar en av arrangörerna i en megafon.

Fakta: 

<h2>Läs mer: <a title="Bryska poliser stoppade olydig demonstration" href="http://www.fria.nu/artikel/81941" target="_blank">Bryska poliser stoppade olydig demonstration</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Klimaforum vill skapa nätverk

När politiker sviker måste folket ta ledningen. Det menar arrangörerna bakom Klimaforum 09, den konferens som parallellt med FN-toppmötet samlat hundratals radikala röster för att dela erfarenheter och diskutera alternativ.

Fria Tidningen

Talesman för aktivistnätverk gripen

Vid 15-tiden på tisdagen höll nätverket Climate justice action, som organiserar onsdagens inträngningsförsök på klimattoppmötet, en presskonferens. I anslutning till det greps nätverkets talesman Tadzio Müller, som enligt polisen misstänks för uppvigling.
Fria Tidningen

Fånguppror på Klimat-Guantanamo

För andra dagen i rad använde polisen i går kväll pepparsprej mot frihetsberövade aktivister i Valby, rapporterar danska medier. Aktivisterna ska ha försökt bryta upp burarna i den arrestlokal som fått öknamnet Klimat-Guantanamo.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu