Fria Tidningen

Tiotusentals danskar väntas protestera mot nedskärningar

Den danska regeringens planer på nedskärningar inom utbildningssystemet möter kraftigt motstånd. I går ockuperade och blockerade elever flera gymnasieskolor och i samband med att folketingen öppnar i dag väntas tiotusentals protestera.

Redan på måndagen startade protesterna med gymnasieelever som ockuperade och blockerade skolor i bland annat Århus och Köpenhamn. Under hösten har mindre aktioner hållits i protest mot regeringens planer på besparingar inom utbildningsområdet. Totalt ska ungefär 150 miljoner svenska kronor sparas in.

Ungdomsinitiativet Ud af krisen, som består av ungdomsfackliga organisationer, elevorganisationer och studentförbund, är mycket kritiska till planerna.

– Ungdomarna har fått nog av att sitta i knät på varandra i trånga klassrum och av bristen på utbildningsplatser. Smärtgränsen är snart nådd i skolorna. Det finns helt enkelt inga fler områden där du kan spara, och utsikterna till ytterligare nedskärningar är den sista droppen, säger Dahl Bjarke Mogensen, talesperson för Ud af krisen.

Nätverket anordnar i dag landsomfattande demonstrationer. Arrangörerna räknar med att 25 000 kommer att sluta upp bara i Köpenhamn. En timme innan ungdomsprotesterna samlas också flera fackklubbar för att protestera i samband med folketingets öppnande.

I morgon väntas mer omfattande fackliga protester då danska LO och centralorganisationen FTF demonstrerar mot regeringens politik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Samtal splittrar proteströrelsen

Samtidigt som proteströrelsen i Bahrain markerar tvåårsdagen av revolutionen har den officiella oppositionen samlats till samtal med representanter för regimen. Men samtalen splittrar demonstranterna. Fria Tidningen har pratat med Februari 14-koalitionen som avvisar samtalen och oppositionspolitiker som deltar i samtalen.

Fria Tidningen

Aktivister kräver svenskt stöd mot förtrycket i Bahrain

Inför årsdagen av den bahrainska revoltens början trappas protesterna upp och regimen svarar med alltmer våldsam repression. Men istället för att öppet stödja oppositionen hjälper flera västländer aktivt regimen. Fria Tidningen har pratat med en av landets ledande människorättsaktivister, Nabeel Rajab, som kräver att omvärlden – särskilt Sverige – gör mer för att stödja kampen för demokrati i Bahrain.

Fria Tidningen

Jemens opposition splittrad över nationellt råd

I förra veckan bildade delar av Jemens opposition ett nationellt råd för att ena regimens motståndare och staka ut vägen för en demokratisk övergång. Regimen tog det som ”en krigsförklaring”. Men redan nu syns sprickor i rådet.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu