Lula är fortfarande 'de fattigas fader' | Fria.Nu
Fria.Nu

Lula är fortfarande 'de fattigas fader'

Efter president Luiz Inácio 'Lula' da Silva jordskredsseger i söndagens val lovade han att fortsätta med de politiska reformer som krävs för att ha de fattiga längst upp på sin prioriteringslista.

I sitt första tal efter valet sa Lula att han är villig att ha dialog med alla partier, också oppositionen. Efter valet 'finns inga fiender; fienden är den sociala orättvisan', sa han. Han påtalade också behovet av att de politiska partierna stärks.

Lula vann andra omgången i presidentvalet med 61 procent av rösterna. Hans rival, Geraldo Alckmin, fick endast 39 procent av rösterna.

Presidentens stöd bland låginkomsttagarna i Brasilien är mycket stort. I nordost, landets fattigaste del, röstade 77 procent av befolkningen på honom. I tre av de fattigaste delstaterna var hans stöd så högt som 82 procent.

Lula har blivit 'de fattigas fader' sedan han under förra mandatperioden drev igenom sociala reformer som kommit 11 miljoner av de fattigaste hushållen till del. Han har också höjt minimilönen, lagt stor vikt vid tillgången till mikrokreditlån och sänkt kostnaderna för baslivsmedel. Dessa initiativ kommer utan tvivel att stärkas i och med Lulas seger. Kritikerna har kallat dem 'biståndsaktiga', men oberoende studier har visat att reformerna har börjat minska Brasiliens enorma sociala ojämlikhet.

Lula gick till val på att höja bruttonationalprodukten, BNP, till fem procent under nästa år. Detta anses vara nödvändigt för att den nationella inkomsten ska kunna fördelas och komma de marginaliserade till del, men kommer att bli en svår utmaning att uppnå.

Det finns dock frågetecken kring Lulas och hans parti PT:s förmåga att styra landet. PT är försvagat av den senare tidens skandaler och kriser, vilka under året lett till tre granskningar av partiets ledarskap.

Med bara 83 mandat av underhusets 513 och en ännu mindre minoritet i senaten är PT beroende av att skapa koalitioner med andra partier för att regera. Å andra sidan har Lula en rad allierade bland delstaternas topp-politiker, vilka i den brasilianska politiken har enormt stort inflytande. Två tredjedelar av landets 27 guvernörer stödjer Lula. Bara fem av dem tillhör PT.

Svårigheten att få det nödvändiga stödet i politiska sakfrågor har fått kongressledamöter att muta kollegor för att säkra deras röster i viktiga omröstningar. Korruptionsanklagelser har under året som gått riktats mot nära en tredjedel av de 594 ledamöterna i kongressen.

Ett annat problem som behöver lösas är möjligheten för lagstiftare att byta parti mitt under en mandatperiod, vilket ett stora antal ledamöter gjort under föregående mandatperiod. De plötsligt bytta partisympatierna har gjort valresultaten mindre betydelsefulla, och kaotiska lokala allianser har slängts ihop inför de politiska valen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Fria.Nu