• Drivor av sopor och smuts i den en gång så vackra och natursköna Guanabarabukten nära Rio de Janeiros internationella flygplats. Förr fanns en vit sandstrand här. Foto: Mario Osava/IPS
Fria Tidningen

Förorenat vatten omger OS-staden

I sin OS-ansökan lovade Rio de Janeiro att bygga reningsverk och avloppssystem för att rensa den en gång så vackra Guanabarabukten och dess laguner. Nu känner sig många lurade på alla miljösatsningar som politikerna utlovat inför de olympiska spelen.

Sanitetsfrågor har länge varit lågt prioriterade av regeringen. Endast halva Brasiliens befolkning har tillgång till kranvatten och bara en liten del av vattnet som transporteras i vattenledningssystemen renas.

Vid invigningen den 20 juli av en ”eko-barriär” i floden Merití, som är ett av de förorenade vattendragen, medgav delstatens miljöminister André Correa att målsättningen att rena 80 procent av det orenade avloppsvattnet som når Guanabarabukten inte var realistisk.

En fullständig sanering skulle ta 25 till 30 år och kräva investeringar på motsvarande 6 miljarder dollar, uppgav han.

De flytande barriärerna är en nödåtgärd för att idrottare ska kunna tävla i vissa delar av viken under OS i Rio de Janeiro. Fartyg ska skyffla upp det flytande skräpet som ska skickas till återvinning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lula är fortfarande 'de fattigas fader'

Efter president Luiz Inácio 'Lula' da Silva jordskredsseger i söndagens val lovade han att fortsätta med de politiska reformer som krävs för att ha de fattiga längst upp på sin prioriteringslista.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu