Initiativ som lyfter närproducerat
I tisdags samlades på eget initiativ över dussinet av Roslagens lokala matproducenter på en restaurang i Öregrund i Östhammars kommun under devisen Made in roslagen. Inbjudna var även representanter från turistnäringen, Östhammars kommun och LRF Mälardalen.
Syftet med arrangemanget var att hitta nya vägar till samarbete för de aktörer som har intressen inom sektorn för närproducerade och ekologiska varor och tjänster.
Iden kring arrangemanget föddes ursprungligen hemma vid köksbordet hos makarna Heli och Stefan Lövström som driver Tranaholms musteri i Valö, Östhammars kommun. Med några branschkollegor jobbade de sedan vidare.
– På det viset har arrangemanget växt fram. Vi var nog ett hundratal i tisdags. Kändes jättebra att träffa andra producenter i liknande situation och som det visade sig med liknande problem, säger Stefan Lövström.
Problemen rör huvudsakligen transporterna. Enligt Stefan Lövström är det svårt för mindre producenter att hitta kostnadseffektiva och miljömässiga transportlösningar.
– Förhoppningsvis kan vi hitta en väg att samordna transporterna, så kommer vi ner i pris samtidigt som det är bättre för miljön, säger han.
Han berättar också att utan Stockholm som marknad hade varken han själv eller hans kollegor, som bland annat producerar ost, mjölk, havtornsprodukter, ägg, grönsaker och alkohol, kunnat klara sig. Kommun- och länsmarknaden är enligt Stefan Lövström delvis mindre men även lite svårare att ”få snurr på”.
– Många av oss finns på etablerade finkrogar i Stockholm, det vore väl fan om vi inte skulle finnas på de krogar som har lite anseende i länet då, säger Stefan Lövström.