Vapenexport till Israel bryter mot EU-regler
En ny studie visar att Frankrike är den främsta vapenleverantören till Israel inom EU och att exporten bryter mot EU:s regler för vapenexport till konfliktzoner.
Enligt det franska forskningscentret för freds- och konfliktfrågor, CRDPC, bryter Frankrikes vapenexport till Israel mot EU:s regler för försvarsindustrin. Reglerna, som trädde i kraft i fjol, förbjuder vapenexport som riskerar att förvärra regionala konflikter eller att bidra till en kränkning av de mänskliga rättigheterna.
I rapporten Who Arms Israel and Hamas? skriver CRDPC att mellan 2003 och 2007 sålde Frankrike vapen till Israel för ett värde av motsvarande 4,8 miljarder kronor.
Den franska regeringen hävdar att det främst är vapenkomponenter – inte hela vapensystem – som de säljer till Israel. Men rapportens författare Patrice Bouveret avvisar det resonemanget.
– Även om det bara handlar om delar av vapen så används de av den israeliska armén, säger han.
Enligt en undersökning gjord av Amnesty International i februari i år har man funnit vapendelar från franska tillverkare bland spillrorna av de byggnader som förstördes under de israeliska attackerna i Gaza i december och januari i år.
Bouveret säger att Israel gärna vill öka sitt militära samarbete med Europa för att bli mindre beroende av USA. Frankrike har även lasrar och övervakningssystem som Israel inte har kunnat få från USA.
Vapenexporten till Israel från Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Polen, Rumänien och Tjeckien uppskattades till ett värde av motsvarande 9 miljarder kronor under 2003–2007.
Tio av EU:s 27 medlemsstater uppger att de inte säljer några vapen till Israel. Det gäller bland annat Portugal, Irland, Finland och Danmark.
Caroline Pailhe från GRIP, en belgisk organisation som granskar vapenhandeln, beskriver att Israels attacker mot Libanon under sommaren 2006 inte påverkade vapenexporten till Israel nämnvärt.
Även om EU-ländernas vapenexport till Israel fföll från motsvarande 1,6 miljarder kronor år 2005 till 1,4 miljarder kronor år 2006, ökade den till motsvarande 2,1 miljarder kronor år 2007.
Israel spelar en allt större roll inom den globala försvarsindustrin. Landet är både världens sjätte största vapenimportör och världens fjärde största vapen- exportör. Förra året slog vapenindustrin alla rekord. Under första halvan av året sålde Israel vapen till ett värde av motsvarande 40 miljarder kronor. Det kan jämföras med vapenexporten som för hela 2007 motsvarade 36 miljarder kronor, enligt den fransk-israeliska handelskammaren.
Vapenindustrin har utvecklats genom stöd från USA. Mellan 1951 och 2006 fick Israel motsvarande 1 200 miljarder kronor i bidrag från USA. Det kan jämföras med att Afrika söder om Sahara – världens fattigaste region – fick 660 miljarder i bidrag under samma period.
Enligt den amerikanska före detta diplomaten Gerald Loftus kommer nivån på USA:s stöd till Israel inte minskas under Barack Obama.