Fria Tidningen

Frankrike trotsar EU med lag mot fildelning

Den franska senaten röstade i dag som väntat igenom den så kallade Hadopilagen vilket ger en nyupprättad myndighet möjlighet att stänga ute fildelare från internet utan rättslig prövning. Den franska oppositionen bojkottade dagens omröstning och hotar med att anmäla regeringen till EG-domstolen.

Trots att förslaget röstades ner för drygt en månad sedan godkände den franska nationalförsamlingen i går lagförslaget med röstsiffrorna 296–233. Den franska socialistledda oppositionen lade ner sina röster i dagens omröstning i senaten där förslaget då seglade igenom med 189 röster för och 14 mot. Nu återstår en prövning i författningsdomstolen för lagen som har blivit en prestigefråga för president Nicolas Sarkozy.

Lagen innebär att en ny myndighet kallad Hadopi (ungefär ”Högsta myndigheten för spridandet av verk och beskyddandet av rättigheter på internet) inrättas för att motverka piratkopieringen via internet. Folk som misstänks för illegal fildelning kommer få ett varningsbrev via e-post från Hadopi. Om de ignorerar varningen och fortsätter fildela får de återigen ett varningsbrev, den här gången som ett rekommenderat brev. Misstänks de för illegal fildelning en tredje gång stängs personens internetabonemang av och personen som står på abonnemanget förbjuds från att ha ett internetabbonemang under två månader till ett års tid.

Hela processen sker utan inblandning av vare sig polis eller domstol, något som har kritiserats av franska och internationella rättsexperter. De menar att lagen bryter mot både Frankrikes och FN:s grundläggande rättigheter – att man som anklagad för brott ska betraktas som oskyldig till dess att man dömts i en offentlig rättegång.

I sista stund lades även ett tillägg om retroaktivitet in i lagen –att internetavstängning även ska kunna gälla för dem som olagligt fildelat innan lagen träder i kraft. Att utdöma ett straff för ett brott mot en lag som inte gällde då brottet begicks strider även det med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och grundlagen i flesta demokratier.

Sarkozy har även fått kritik från den inhemska oppositionen och från EU-parlamentariker för att drivit igenom lagen knappt en vecka efter att EU-parlamentet röstade om EU:s nya regler för telekommunikation, det så kallade Telekompaketet. Ett tillägg i Telekompaketet – tillägg 138 – förbjuder medlems- staterna från att stänga av personer från internet utan föregående rättslig prövning. Telekompaketet väntas antas av ministerrådet vid ett möte den 12 juni.

Att Sarkozy öppet trotsar EU bara några veckor innan EU-parlamentsvalet har retat gallfeber på EU-parlamentariker.

– Det visar Sarkozys fullkomliga förakt för Europa och dess medborgare, säger den franska socialistiska EU-parlamentarikern Guy Bono, som författade tillägg 138, till EUobserver.com.

– Om den franska författningsdomstolen inte förkastar lagen kommer jag att be EU-kommissionen att ställa Frankrike inför EG-domstolen för att medvetet motverka EU-lagstiftning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu