Fria.Nu

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Obama håller fortfarande fast vid vallöftet om att han ska stänga fånglägret Guantanamo inom ett år och se till att amerikanska trupper drar sig tillbaka från Irak innan 2011. Han har också sett till att USA-kubaner nu fritt får resa till sitt gamla hemland och även skicka pengar till släktingar.

Men det är fortfarande oklart om hur långt han är villig att gå och hur snabbt han kommer att agera när det gäller avgörande frågor som situationen i Mellanöstern eller globala klimatförändringar.

Det är inte heller klart om han kommer att hålla fast vid alla nya politiska förslag som han presenterat och som just nu utvärderas eller som precis har börjat tillämpas. Det gäller bland annat de diplomatiska relationerna med Iran och Syrien, arbetet för en tvåstatslösning för Israel och Palestina, begränsat militärt bistånd till Pakistan och arbetet för avskaffande av kärnvapen.

– Han måste övervinna motstånd, både internationellt och på hemmaplan, och göra prioriteringar. Som det är nu är det för mycket förändringar på gång och resurserna är begränsade. Det är helt klart så att på många punkter kommer inte Obama få som han vill, säger Charles Kupchan analytiker vid Council on Foreign Relations, CFR, som är en slags symbol för den utrikespolitiska klokskapen i USA.

Men antalet utrikespolitiska initiativ som Obama presenterat, trots att den rådande finanskrisen hittills tagit den största delen av hans tid vid makten, visar att han står för förändring.

Det uppges att Barack Obama har stöd av 65 procent av amerikanerna. Han har helt klart haft fördel av att stå i kontrast till företrädaren George W. Bush vars styre kritiserats hårt av omvärlden.

Både i Mellanöstern, Latinamerika, Asien, Afrika och Europa förväntar man sig bättre relationer med USA med Barack Obama vid makten. Det visar en undersökning som presenterades tidigare i år och som gjorts i 17 länder på uppdrag av nyhetskanalen BBC. Av 17 000 svaranden förväntar sig två tredjedelar förbättrade relationer mellan USA och andra länder.

En undersökning gjord av företaget Harris Poll visade i april att jämfört med andra ledare är det endast Dalai Lama som kan jämföra sig med Obama.

Entusiasmen är bestående – att döma från det välkomnande Barack Obama fått i Europa och även vid mötet med latinamerikanska statschefer, bland annat Venezuelas president Hugo Chavez, vid toppmötet Summit of the Americas i Trinidad och Tobago för lite mer än en vecka sedan.

Om sympatierna kommer leda till bättre samarbete med Washington återstår att se och beror mycket på vilka politiska frågor som Obama kommer att prioritera.

John Feffer, verksam vid organisationen Foreign Policy in Focus, har påpekat att även om Obama ersatt "kriget mot terrorismen" med "tillfälliga militära insatser i utlandet" har det på det stora hela inte förändrat USA:s strategier mot terrorism. Till och med hängivna Bushanhängare, bland annat den amerikanske nykonservative statsvetaren Robert Kagan, har lovordat Obamas politik.

Barack Obamas beslut om att skicka ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan och beslut om fortsatta attacker mot al-Qaida i Pakistan innebär heller ingen förändring utan ligger helt i linje med Bushs och försvarshögkvarteret Pentagons tidigare strategi.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bedrägerier för miljarder i krigets Irak

Minst 10 procent av de 60 miljarder dollar som USA utlovade till återuppbyggnad i Irak kan inte redovisas. Ännu större summor har kastats bort på ofullständiga eller övergivna projekt, enligt en ny rapport.

Fria Tidningen

Få uppmärksammade USA:s tillbakadragande från Irak

USA:s militära intervention i Irak avslutades formellt i torsdags. Efter mer än åtta och ett halvt års krig satte USA:s försvarsminister Leon Panetta punkt för invasionen och den amerikanska flaggan halades ned vid en ceremoni i Bagdad. Men händelsen verkar ha gått de flesta obemärkt förbi i USA.

Fria Tidningen

Tobinskatt på G20-agenda

En skatt på internationella valutatransaktioner som skulle användas för fattigdomsbekämpning ska nu diskuteras av G20. Microsofts grundare, filantropen och miljardären Bill Gates, är en av förespråkarna.

Fria Tidningen

USA ”mindre enat” tio år efter 9/11

Tio år efter terrordåden mot USA så hävdar de flesta amerikaner att de respekterar mångfalden och religionsfriheten i landet. Långt ifrån alla anser dock att denna princip också omfattar muslimer. Det visar en ny opinionsundersökning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu